Дамјановић: Болницу Мељине морамо сачувати

Недопустиво  је одгађање рјешавање проблема Болнице Мељине јер је та болница неопходна граду, казао је министар финансија Александар Дамјановић, одговарајући на посланичко питање Тамаре Вујовић из Демократске Црне Горе.

Вујовић је подсјетила да је постојао закључак 41. Владе о додатном финансирању болнице коју је дјелимично наставила да испуњава и 42. Влада, али која се према њеним сазнањима више не исплаћују. Она је питала да ли је нађен модел за преузимање болнице и радника у пуном капацитету, јер је проблем функционисања болнице све израженији.  Додатно отежавајућа околност, како је казала, је то што је СДТ донијело привремену мјеру да стечајни управник не може да располаже имовином у стечају док се не оконча један правни поступак са Душком Кнежевићем. Обје компаније Душка Кнежевића, Мељине комплекс и Болница Мељине су у стечају, подсјетила је Вујовић. како је рекла Болница не може да обезбиједи средства за нето плате за 150 запослених што је дестимулишуће за љекаре и друго медицинско особље.

-Недопустиво је кашњење и одлагање рјешавања овог проблема и то од момента када је уведен стечај у септембру 2019. године, па током рада претпрошле Владе 2020., прошле 2021., па све до априла ове године. Сто хиљада еура минимум мјесечно кошта рад ове болнице на овакав начин. Требало би обезбиједити 1, 5 милиона еура средстава која нису планирана у буџету за ову годину ни у текућој резерви од стране бивше Владе. Ми морамо да нађемо ова средства и наћи ћемо их јер болница мора да ради, Херцег Нови мора да има болницу не само због грађана него и туриста-казао је између осталог Дамјановић. 

Он је рекао да је то озбиљан проблем и да нема привремене мјере стечајни поступак би текао својим током и могла би се обезбиједити нека додатна средства.

-Болница има неке своје приходе који нису довољни, 100 хиљада је потребно додатно обезбиједити мјесечно док се не стекну услови у троуглу државе, стечајног управника и СДТ-а и покушао ријешити проблем. Имовина је процијењена на 12, 13 милиона видјећемо, видјећемо механизме да се болница одржи, да има развојну перспективу, да је сачувамо јер је та болница потребна и граду и држави-закључио је Дамјановић и истакао да ће у наредних неколико дана покушати ријешити дио нагомиланих трошкова, зараде и режије док ће неки морати сачекати.

-Коштаће нас доста јер се ту воде кривични, стечајни, парнични и арбитражни поступак. Пакао, шта је остављено и вама у Парламенту и Влади, али се мора рјешавати – закључио је Дамјановић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here