Баждар: Жалба Душка Кнежевића правно бесмислена

Жалба коју је компанија Душка Кнежевића уложила Апелационом суду на одлуку о увођењу стечаја у Мељине комплекс, са правног становишта је практично бесмислена, оцијенио је за РТХН директор Управе локалних јавних прихода у Општини Херцег Нови, Милован Баждар.

-Жалба је поднесена, како је наведено, због аргумента да је наводно рјешење Привредног суда донијето уз битне повреде поступка при чему није правилно утврђено, како кажу, чињенично стање усљед чега је погрешно примијењено и материјално право на штету стечајног дужника, казао је Баждар и истакао да је тај став потпуно неоснован.

Милован Баждар

-Чињеница је да управа локалних јавних прихода Општине ХН редовно годишње издавала рјешења за порез на непокретности и иста су се само дјелимично плаћала од стране стечајног дужника. Од 2014. године нагомилала су се озбиљна потраживања тако да дуг износи 706. 794 еура на име пореза, а на име камата 138. 852 еура. На име приреза порезу на доходак физичких лица 137 еура и све заједно је 845. 784 еура. Мислим да је потпуно основано да и рјешење за 2022. годину уђе у потраживање према стечајном дужнику, јер сходно Закону о порезу на непокретности, порез за текућу годину утврђује се на бази стања које се утврђује прије првога. С обзиром на то да је било неких законских измјена па ми до сада нисмо издали рјешења, али управо је у току поступак према свим правним лицима, и ми ћемо на рочишту које је заказано од стране Привредног суда 20. јула, поднијети захтјев за измирење обавеза за порез на непокретност за 2022, објаснио је Баждар.

Болница Мељине

Наводи да Општина има доставнице да је стечајни дужник примио сва рјешења која су упућена у складу са законом те да су извршавали обавезе у знатно мањој мјери, тако да се нагомилао дуг који се није могао ријешити на другачији начин.

-Није тачно да нисмо поступали, редовно смо издавали рјешења и испостављали закључке и рјешења о принудној наплати и та управна акта достављали стечајном дужнику, позивали на расправу и никада нисмо имали адекватне одговоре. Нисмо имали избора и не можемо се неодговорно понашати према нашим потраживањима и једина исправна одлука је била сходно закону о стечају покренути захтјев према Привредном суду за покретање стечајног поступка. Суд је то одобрио и потпуно рационално и разумљиво сходно важећим нормама Закона о стечају, казао је он.

Баждар је увјерен да ће Апелациони суд поступити сходно важећим нормама Закона о стечајном поступку, а све сходно доказима и аргументима које су доставили из локалне управе.

-Из тих доказа је видљиво да смо ми потпуно исправно, у складу са важећим законом, испостављали наша рјешења за порез на непокретност која садрже потраживања по основу главнице и камате. Имамо доказни материјал и исти посједује стечајни дужник и у више наврата смо покушавали путем директних контаката ријешити тај проблем. На крају тако висок дуг је обезбијеђен хипотеком, али како немамо никакве извјесности у погледу наплате потраживања морали смо овако поступити, а Апелациони суд ће радити у оквиру законом прописаних норми, тако да не очекујемо никаквих проблема у смислу потврде поступка којег ће водити стечајни управник на бази рјешења Привредног суда, закључио је Баждар.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here