Црвеном крсту Херцег Нови се за помоћ обратило 550 избјеглица из Украјине

„Нема дилеме: потрага за сигурношћу је људско право. Одакле год да долазе, људи који су приморани да бјеже, морају бити добродошли“, овогодишњи је мото је Свјетског дана избјеглица, који се обиљежава 20. јуна с циљем подизања свијести о тешкој ситуацији људи широм свијета који су присиљени да напусте своје домове.

Велики број избјеглица из Украјине уточиште је нашао у Херцег Новом, мада сви нису потражили помоћ. У Црвеном крсту Црне Горе је евидентирано око 1 500 лица, а у нашем граду око 550, казала нам је Милена Шћекић, секретарка Општинске организације Црвеног крста Херцег Нови.

-Њихов прилив траје у континуитету од краја фебруара, с тим што је нешто већи био у првим данима марта, с обзиром на почетак дешавања на територији Украјине. Према подацима које ми имамо, то је сад негдје око 550 лица који су се нама јавили за неки вид подршке или помоћи. Колико је укупно лица на територији Херцег Новог дошло из Украјине тај податак у овом тренутку немамо зато што нам се сви нису обратили за помоћ. Подршка им није била потребна, нису сви поднијели ни захтјев за привремену заштиту из простог разлога што су се надали да ће се можда за мјесец, два или три вратити кући. Када је ријеч о цијелој територији Црне Горе, Црвеном крсту се пријавило око 1 500 лица, међутим тај број је знатно већи. Према званичним подацима Министарства унутрашњих послова то је око 7 500 лица која се тренутно налазе на територији Црне Горе.

Већина има туристички боравак који им по закону даје могућност да буду у земљи 90 дана, а да након тога евентуално поднесу захтјев за привремену заштиту, односно добију избјеглички статус, сходно европским директивама, али и уредби коју је усвојила Влада Црне Горе.

-Људи који су се иницијално пријавили као туристи тек сада подносе тај захтјев за привремену заштиту, јер једноставно виде да се не могу вратити кући. Највећи дио њих је у приватном смјештају који самостално плаћају, а дио је у смјештају који им је дат на коришћење. Међутим како се захуктава љетна сезона и број туриста, онима који су им дали на коришћење сада је тај приватни смјештај потребан за издавање. Ти су људи сада принуђени да мијењају смјештај, што је ситуација и са домицилним становништвом, тако да се осјећају проблеми. Постоје потешкоће у проналажењу смјештаја како за домицилно становништво тако и за избјеглице, без обзира што је један дио њих дошао са одређеним финансијским средствима. Пратимо ситуацију да видимо у ком правцу ће се то одвијати да бисмо сви били адекватно спремни да им пружимо подршку, као и да надлежним институцијама доставимо те информације, да би и државне али и локалне институције могле да благовремено дјелују и да изађу у сусрет људима гдје је то најпотребније.

Црвени крст у овој ситуацији представља подршку систему, а процедура је врло једноставна, објашњава Шћекић.

-Када се они нама јаве, помажемо им да попуне обрасце за пријаву за привремену заштиту у сарадњи са неколико волонтера Руса и Украјинаца који већ дуже вријеме бораве на територији Херцег Новог, и који нам помажу око језичке баријере. Помажемо им у припреми документације која је потребна да би се предала у подручној јединици Министарство унутрашњих послова, затим им помажемо у остваривању права здравствене заштите, уписа у вртиће, приступа школама, учењу језика… С обзиром на то да ће брзо доћи вријеме уписа у школу, односно почетак школске године, сви су изразили жељу да науче наш језик и у сарадњи са неколико наших волонтера, али и уз подршку партнера Црвеног крста Црне Горе, UNICEF-а и UNHCR-а организујемо различите радионице који им могу пружати помоћ и подршку да се боље интегришу у нашу заједницу.

Једна од најзначајнијих компоненти инклузије и осамостаљивања је оснаживање за самозапошљавање, као и приступ тржишту рада.

-То је одрживи систем подршке како би остварили приступ правима која им следују сходно законским рјешењима, у смислу остваривања докумената, јер оног момента када та лица добију исправе о привременој заштити већ им се олакшава приступ различитим сервисима – и образовању, и здравственој заштити и приступ тржишту рада. Тржиште рада је нешто што је за њих у овом тренутку јако битно зато што ће на тај начин моћи сами себи да помогну. Моћи ће да раде, моћи ће да остварују одређене приходе и да сами себи обезбједе све што им је најпотребније, казала је секретарска Црвеног крста Херцег Нови, поручивши да треба радити у континуитету и стално се усавршавати, да би били спремни и могли да одговоре свим потребама и изазовима.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here