Очекује нас ново поскупљење горива

nove cijene goriva crna gora
Фото: Илистрација

Цијене горива од уторка ће бити веће од осам до чак 21 цент, казао је Дану савјетник за анализу и испитивање тржишта у Удружењу нафтних компанија (УНКЦГ) Драшко Стриковић, преноси по рортал еКапија.

– Са познатих 90 одсто података и односом еура и долара, еуросупер ће од уторка бити скупљи девет центи, еуросупер десет, а еуродизел и лож уље 20 центи. Еуросупер 95 ће, по тренутним параметрима, коштати 1,74 еура, еуросупер 98 1,78 еура, еуродизел 1,78 еура, а лож уље 1,99 еура – рекао је Стриковић.

Министарство капиталних инвестиција цијене горива обрачунава у понедјељак, када ће имати 100 посто података потребних за обрачун.

Како Стриковић наводи, уколико се узму пројекције, цијене бензина, у односу на садашње стање, могу да порасту од осам до дест центи, односно цент горе или доле, док ће дизел сигурно порасти 20, можда чак и 21 цент, сходно трендовима кретања.

– За лож уље ће готово сигурно цијена бити 1,99 еура, тј. повећање од 20 центи – рекао је Стриковић.

Разлози због којих је примарно дошло до раста цијена, како је казао, су већа потражња за робом услед отварања тржишта и повећања флуктуације људи, а са друге стране смањена понуда и сирове нафте али и готових производа из Русије, због уведених санкција.

– Поред тога, последњих неколико дана, долар је ојачао према еуру за око три процента што је додатно утицало на повећање цијене која се код нас изражава у еурима по литру – појаснио је Стриковић.

Министарство капиталних инвестиција ће нове цијене објавити у понедјељак, а оне ће важити од уторка у поноћ. Влада је смањила акцизу за 50 одсто и више нема законске механизме да смањи цијене горива.

1 COMMENT

  1. Pritisnite Blue line da kružnu liniju produži do Debelog brijega. Iz vlade traže da štedimo gorivo, a nemamo gradski autobus na svakih pola sata ili sat. Sve aktivnosti moramo prilagođavati prema ono malo autobusa što idu za Sutorinu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here