Витомировић: Валоризација Луштице кроз одрживи туризам и очување културне баштине

Руководство Општине озбиљно је у намјери да сачува културну баштину Луштице и не дозволи претјерану изградњу те девастацију природног амбијента нашег дијела полуострва. По ријечима секретара за туризам, економски развој и предузетништво, Ненада Витомировића фокус даљег развоја биће на руралном развоју и пољопривреди као и одрживом туризму.

-Одрживи туризам јесте један од приоритета развоја ЕУ, што је недавно потврђено и на међународној конференцији у Требињу, па ће се од инвеститора захтјевати да испуне високе еколошке стандарде градње, енергетске ефикасности и управљања отпадом те пословања угоститељских и смештајних објеката, казао је Витомировић.

Он се осврнуо на почетак изградње модерне саобраћајнице на новском дијелу полуострва, која, како истиче, представља ново поглавље у социо-економском развоју овог дијела општине Херцег Нови.

-На Луштици никада није изграђена адекватна саобраћајница, ни комунална инфраструктура уопште, а све до пред крај прошле деценије потенцијал овог дијела општине није био препознат. Међутим, почиње изградња модерне саобраћајне инфраструктуре на нашем дијелу полуострва, коју ће пратити и изградња водоводне мреже. Изградњом овог путног правца који ће ићи до Роса и крака који ће ићи до концесионе зоне на Росама створиће се услови за почетак градње RitzCarlton ризорта и могућност за даљу валоризацију просторног ресурса Луштице, казао је Витомировић. 

У циљу испуњавања еколошких стандарда, Општина Херцег Нови је,  поучена претходним лошим искуством, урадила идејно рјешење канализације које укључује три мања погона за пречишћавање отпадних вода.

-Овако осмишљена и димензионисана комунална инфраструктура својим капацитетом и квалитетом биће на нивоу који изискује даљи развој туризма и овог подручја уопште. Овај амбициозан план до сада је имао подршку са државног нивоа те се надамо да ће тако бити и убудуће, да ће бити препозната потреба заштите животне средине и што брже изградње канализационог система и погона за третман отпадних вода на херцегновском дијелу Луштице. На овај начин ће се повећати и инвестициони потенцијал општине и државе а локално становништво ће напокон добити адекватне услове за живот и рад на нашем дијелу полуострва, нашем просторном драгуљу, закључио је Витомировић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here