Кнежевић: Блажо Јованић вођа стечајне мафије, послушни војник Ђукановићеве криминалне групе

Предсједник Атлас групе, Душко Кнежевић. Фото: Танјуг

Поводом хапшења  предсједника Привредног суда Црне Горе реаговао је предсједник Атлас групе Душко Кнежевић. У наставку преносимо дио саопштења везан за Болницу Мељине и Мељине комплекс.

– Правда и у Црној Гори може да буде достижна. Наговјештава то и хапшење предсједника Привредног суда Блажа Јованића, и његових оданих сарадника предвођеним “поузданим” стечајним управником Сашом Зејаком, због сумње да је организатор криминалне групе која је годинама, злоупотребом службеног положаја и другим кривичним дјелима, оштетила државу за више десетина милиона еура.

Предсједник Привредног суда био је главни егзекутор огољеног правног насиља у случају “Мељине комплекса”, посезајући за криминалним потезима у одузимању имовине Атлас групе без икаквог основа, као што је то урађено са Атлас банком и ИБМ банком у режији гувернера Централне банке Радоја Жугића и специјалног државног тужиоца Миливоја Катнића.

Блажо Јованић је, по директиви кума црногорске клептократије који се представља као предсједник Црне Горе, то правно насиље манифестовао незаконитим увођењем и продужењем стечаја, иако је Апелациони суд два пута укидао рјешења Привредног суда којима је отворен стечајни поступак над “Мељине комплексом”.

Више пута је предсједник Атлас групе Душко Кнежевић саопштавао да стечајна криминална група жели да отме имовину у Херцег Новом преузимањем “Мељине комплекса” и Опште болнице Мељине.

Због тога је, почетком фебруара 2019. године, адвокат компаније „Атлас кап“ из Подгорице, која је већински власник „Мељине комплекса“ Херцег Нови, поднио кривичну пријаву Специјалном државном тужилаштву против Оливере Михајловић Елез, бивше директорице болнице Мељине и иницијаторке отварања стечаја, Блажа Јованића, и Саше Зејака, стечајног управника у “Мељине комплексу”.

Они се терете да су почетком 2018. године створили криминалну организацију са циљем да на незаконит начин проузрокују стечај у компанији „Мељине комплекс“. Михајловић Елез је била директорица „Мељине комплекса“, а уједно и стечајни повјерилац који је иницирао поступак стечаја због потраживања од 19.040,28 еура. Они су су заједничким дјеловањем, које за резултат има незаконити стечај у “Мељине комплексу”, нанијели вишемилионску штету акционарима.

Кривичне пријаве Специјалном државном тужилаштву против предсједника Привредног суда Блажа Јованића, стечајног управника Саше Зејака и Оливере Михајловић Елез, нису могле да прођу код главног специјалног тужиоца Миливоја Катнића, “главног џелата” предсједника Црне Горе Мила Ђукановића.

Апелациони суд је, на основу захтјева које су поднијели пуномоћници “Мељине комплекса”, изузео Блажа Јованића од вршења судијске дужности у овом предмету у којем је био поступајући судија.

За рјешење спора није помогло ни отворено писмо предсједнику Владе Душку Марковићу, 7. фебруара 2019. године, у којем предсједник Атлас групе Душко Кнежевић од премијера тражи да заустави прогон и малтретирање запослених у Атлас групи.

Атлас група је предлагала модел за рјешавање статуса болнице, нудила поравнање и уложила и стрпљење и добру вољу да се постигне договор око одрживог рјешења које ће болницу и њене запослене сачувати. Истина, Влада је 2018. године била спремна за поравнање за Мељине, али је то спријечио предсједник Црне Горе Мило Ђукановић преко једног од пипака своје криминалне хоботнице, Блажа Јованића, који је усред преговора без основа покренуо стечај. Као што приликом незаконитог увођења стечаја у ИБМ и Атлас банку организаторе отимања имовине Атлас групе није било брига за преко 800 запослених и њихове фамилије, тако их није брига ни за болницу Мељине, запослене и грађане Херцег Новог који су упућени на болницу. Блажо Јованић отвара стечајни поступак, чиме је не само поступио супротно закону, не поштујући рјешење Апелационог суда. У образложењу своје незаконите одлуке Јованић критикује Апелациони суд, наводећи да селективно примјењује закон, што је било очигледно обесмишљавање система правне заштите у судском поступку и сврхе правног лијека – наведено је у саопштењу предсједника Атлас групе Душка Кнежевића.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here