Успјешна акција чишћења дијела обале и подморја

Пун камион отпада, резултат је еколошке акције чишћења дијела подморја, коју је поводом Дана планете земље, организовала Туристичка организација Херцег Нови, у сарадњи са ронилачким клубом „Adriatic blue“ и предузећем „Чистоћа“, а учествовали су и ученици ОШ „Милан Вуковић“.

Осим еколошког аспекта и очувања биодиверзитета, у градској Tуристичкој организацији су жељели да се надовежу на план развоја ронилачког туризма, казао је Далибор Вуковић, наводећи да ће сличне акције иницирати и у другим дјеловима града.

-Ово је заједничка акција, јер ако се не ујединимо нећемо пуно урадити. Иницијатива је кренула од нас, a жељели смо да то буде вишеструка корист и да се надовежемо на план који имамо у будућности, а то је развој ронилачког туризма. Овом акцијом желимо да пошаљемо поруку да треба бринути о нашем најважнијем ресурсу, а то су наше море и подморје, јер ту је огромно богатство. Осим тог еколошког аспекта и очувања биодиверзитета, то је нешто што може економски да буде веома битно за општину, као што већ јесте дуги низ година, али на један нови начин који није био толико заступљен – кроз ронилачки туризам, поручио је Вуковић.

О природи и мору требало би да бринемо сваког дана, упозорава Данијел Ђорђевић из Ронилачког клуба „Adriatic blue“, истичући да, ако нешто не видимо не значи да није прљаво, те да проблем захтјева координисану акцију на свим нивоима.

-Отпад који људи бацају невријеме нанесе у море, то је један зачарани круг, али требало би чистити пар пута годишње да би резултати били видљивији. Сва свјетска мора имају отпад, то је неминовно, али тај отпад који видимо треба покупити, а не прећи преко њега и оставити га за неке следеће генерације или рониоце. Уз логистику од државе и општине па наниже до неких категорија организација можемо нешто и да урадимо.

У предузећу „Чистоћа“ се надају да ће наставити сарадњу и са Туристичком организацијом, као и невладиним организацијама којима је циљ што чистији град, казала нам је Радмила Перовић, која сматра да се дјеца одговорније односе према животној средини него одрасли.

-Овај вид обиљежавања јесте нека едукативна радионица, односно настојање да бар дјеци, ако не можемо нама одраслима, проширимо и подигнемо свијест у том правцу. Они су данас симболично чистили плаже од Савине према Шкверу и видјели су колико је уствари отпада и на плажама и у мору, и да смо ми једини кривци за такво стање. Дјеца су добро едукована и мислим да су они у том смислу много више информисани и много боље се понашају него ми одрасли. Надам се да ћемо наставити сарадњу и са Туристичком организацијом Херцег Нови, и са свим невладиним организацијама које за циљ имају да наш град и држава буду чисти.

Свјесни важности очувања природе, ученици трећег разреда ОШ „Милан Вуковић“, поручују да нас она храни, а ми је загађујемо и упозоравају да људи не пазе гдје шта бацају.

Захваљујући заједничком чишћењу дијела обале и подморја, акваторијум луке Шквер чистији је за камион ауто гума, стаклених флаша, пластичне амбалаже и другог отпада, а сви учесници су вољни да дају допринос и будућим сличним акцијама.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here