У Црној Гори први пут изведена процедура издвајања и прикупљања тромбоцита

У Заводу за трансфузију крви Клиничког центра Црне Горе, данас је први пут у нашој земљи изведена процедура издвајања и прикупљања тромбоцита из крви даваоца уз помоћ специјалног апарата – сепаратора крвних ћелија.

Увођењем тзв. донорских тромбоцитафереза у Заводу за трансфузију крви направљен је велики искорак у модернизацији трансфузиолошке дјелатности у Црној Гори, казала је министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић.

– Ако узмемо у обзир чињеницу да су препарати тромбоцита добијени уз помоћ овог апарата изузетног степена квалитета и безбједности јасно је да ће највећи бенефит од увођења ове процедуре имати управо пацијенти у нашим болницама, навела је министарка здравља.

Министарка је нагласила да ресор на чијем је челу у континуитету и са посебном пажњом према овој категорији пацијената настоји да обезбиједи примјену најсавременијих терапијских протокола.

-Како су тромбоцити добијени уз помоћ сепаратора крвних ћелија неизоставни дио ових протокола, тим прије је наш задатак био да што прије почнемо са извођењем донорских тромобоцитафереза, поручила је она.

Боровинић Бојовић је поручила да је процедура потпуно безболна и безбједна, и позвала све хумане људе који су доброг општег здравственог стања, и имају између 18 и 60 година, да даривањем дијела своје крви обезбиједе лијек који некоме живот значи.

Директорица Завода за трансфузију крви, др Тамара Шћепановић, казала је да су аферезни тромбоцити који се добијају уз помоћ аутоматских сепаратора ћелија знатно квалитетнијих од тзв. пулираних тромбоцита који су до сада били једини доступни нашим пацијентима.

– Овом методом од једног даваоца добијамо једну терапијску дозу за једног пацијента, док је за дозу пулираних тромбоцита потребно да крв донира чак четири до 6 људи. Осим тога, аферезни тромбоцити неупоредиво рјеђе доводе до појаве нежељених трансфузијских реакција у односу на тромбоците добијене класичним путем, казала је Шћепановић.

Она је истакла да сви који желе да донирају тромбоците најприје попуњавају медицински упитник сличан оном код класичног давања крви, затим се узима узорак за анализу комплетне крвне слике, па се ради љекарски преглед.

Један од хуманих људи и вишеструки давалац крви Зоран Вујачић је данас први пут приступио процедури даривања тромбоцита.

– Радостан сам што сам у прилици да донирам тромбоците јер наше мало некоме пуно значи. Ова процедура је безболна, осјећам се сасвим добро, изјавио је Вујaчић.

Из Завода за трансфузију крви позивају све  грађане који су већ донирали крв, да им се јаве путем телефона, друштвених мрежа или да дођу код њих за све информације о донорским тромбоцитаферезама, али и да закажу своју прву донацију тромбоцита.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here