Završena je sanacija dijela čeličnog cjevovoda u Konavlima

Фото: Водовод и канализација ДОО Херцег Нови

Saniran je dio trase čeličnog cjevovoda kroz Konavle, u dužini od 200 metara, gdje se nalazi glavna dovodna cijev DN 600, čija je bezbjednost bila ugrožena nakon što je 2018. godine došlo do odrona zemlje, popuštanja gabiona i manjih potpornih zidova koji obezbjeđuju željezničku prugu u Čilipima. Ovim cjevovodom do Filter stanice „Mojdež“ dolazi 400 do 460 litara u sekundi, a prilikom izvođenja radova nije došlo do prekida vodosnabdijevanja.

Kako investicija nije realizovana kako je dogovoreno, kroz kapitalni budžet Opštine za 2019. i 2020. godinu, a zbog važnosti problema i trenutne finansijske situacije u Opštini, preduzeće Vodovod i kanalizacija obavezu preuzima na sebe, navodi Mićo Stojanović iz Tehničke službe Vodovoda.

Foto: sanacija trase kroz Konavle

– Pokrenut je otvoreni postupak Javne  nabavke, a procjenjana vrijednost bila je 165.290 eura bez PDV-a. Izabran je DOO „CmC“ Group inžinjering, savjetovanje i zastupanje“ iz Herceg Novog, sa kojim je sklopljen je ugovor 12.08.2021. godine. Radovi su započeti 21. oktobra 2021. godine, a završeni 15. aprila 2022. godine, a podrazumjevali su dvije faze. Izgradnjom armirano betonskih stubova, kao i novog potpornog zida, u dužini od 200 metara na ovom dijelu trase, trajno je obezbjeđena stabilnost željezničke pruge a samim tim i stabilnost i sigurnost položenog čeličnog cjevovoda DN 600, koji je građen u periodu 1979-1980. godine. Sve vrijeme trajanja radova „Vodovod“ je obavljao stručni nadzor. Vrijedno je napomenuti da je izvođač „CmC Group“ ispoštovao sve ugovorom predviđene klauzule, a posebno: vremske rokove izvršenja radova, kao i cijene, ne odstupivši  ni po čemu od stavki iz sklopljenog ugovora. Naime, ugovor je potpisan prije skoro godinu, a od tada su se cijene mnogih proizvoda značajno promijenile, na domaćem i svjetskom tržištu, kazao je Stojanović.

Objašnjava da je sanacija ovog dijela trase bila neophodna iz bojazni da bi u slučaju eskalacije havarije, odnosno, pucanja cjevovoda, bila nanesena značajna meterijalna šteta u Konavlima, a  stanovnici opštine Herceg Novi bi mjesecima ostali bez glavnog dotoka vode.

– Važno je napomenuti da prilikom izvođenja radova nije došlo do prekida vodosnabdijevanja. Ovim cjevovodom sa vodostana Plat do Filter stanice „Mojdež“ dolazi 400 do 460 sec/lit. Ova količina je dovoljna za snabdjevanje vodom  svih potrošača, i bez uključenja lokalnog izvorišta Opačica, u periodu od devet  mjeseci godišnje. Samo ljeti zbog povećane potrošnje dodatno se koristi i voda iz Opačice, kazao je Stojanović.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here