ПРОБЛЕМИ СТУДЕНАТА ГОДИНАМА ИСТИ, БЕЗ АДЕКВАТНИХ РЈЕШЕЊА НА ВИДИКУ

Сваке године на Дан студената говори се о истим проблемима који никако да буду ријешени, навeдено је у саопштењу Студентског парламента Универзитета Црне Горе.

Проценат незапослених високошколаца и даље је на високом нивоу, студирање се своди само на форму и прокламовано испуњавање законских стандарда, практична настава и даље се не спроводи досљедно и на начин да студенте адекватно припреми за тржиште рада.

Како наводи у саопштењу предсједник Студентског парламента Универзитета Црне Горе Саша Роћен, висина студентског кредита је непримјерено мала и није се мијењала 11 година.

– По завршетку првог нивоа студија, слиједи укључивање у Програм стручног оспособљавања, који је одавно зрео за коријениту реформу, јер у форми у којој постоји већ деценију, не оправдава значајна средства уложена у његову реализацију – сматра Роћен.

Црна Гора и даље нема Студентски сервис по угледу на земље региона и Европе, који ће студентима дати могућност да кроз привремене и повремене послове, зараде за своје студентске потребе и припреме се за стални радни ангажман.

– Немамо ни законски оквир уподобљен са новим моделом студија који се примјењује већ четири године. О томе да имамо рјешење, макар и на видику за нека од суштинских питања, као што су спрјечавање хиперпродукције диплома, спровођење рангирања универзитета или суштинска провјера диплома које долазе из земаља региона, сувишно је и говорити – казао је Роћен.

Помаци остварени у протеклом периоду су, како је додао, малог или ограниченог домета, очекивања увијек велика, имајући у виду то да се ради о генерацији која је највећи потенцијал друштва, а доносиоци одлука и даље неспремни да се суштински позабаве оним на што указују студенти у порукама које Парламент обија са свих факултета, од више од 20 хиљада младих.

– У турбулентним временима за црногорско друштво, доминантно фокусирано на дневно политичке и друге подјеле које се пласирају управо са циљем скретања пажње са кључних проблема, студенти и млади, неоправдано су скрајнути на маргине. Далеко од фокуса доносилаца одлука, популација су које се надлежни сјете само у ријетким ситуацијама. Зато и не чуди што је већина младих професионалну и животну срећу потражила у иностранству и што се нажалост, такав тренд наставља. Јасно је дакле, да је крајње вријеме за суштинске промјене и адекватан однос свих друштвених актера према студентима. Наставак оваквог односа доносилаца одлука према студентима и младима, биће довољан повод за предузимање одлучнијих акција, као наредних мјера за рјешавање бројних питања – истиче Роћен.

Изражавајући поштовање генерацији студената која је давне 1936. трасирала пут у борби за студентска права и слободе, Роћен поручује да гледају у будућност, увјерени да ће и вријеме њихове генерације донијети испуњење неких нових циљева и идеала којима високошколци увијек треба да теже.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here