ХСФ ВИКЕНД: САРАДЊА ЦРНЕ ГОРЕ И ВЕЛИКЕ БРИТАНИЈЕ У КРЕАТИВНОЈ ИНДУСТРИЈИ

Изложбом цртежа у галерији „Јосип Бепо Бенковић“, аутора Валтера Вентурија, из два броја стрип серије „Загор“, у којима се као актери радње појављују чланови Херцегновског стрип фестивала, званично је отворено седмо издање Зимског стрип викенда. Том приликом италијански аутор добио је повељу ХСФ-а као први легатус.

Ове године први пут Фестивал посеже даље у циљу сарадње са другим облицима умјетности и истраживањем везе између цртежа и филмске индустрије, казала је на отварању амбасадорка Велике Британије у Црној Гори Карен Медокс.

– Развој креативних индустрија Црне Горе видимо као одличну прилику за промоцију њене културе и диверсификацију њене природе. То је сектор у којем Уједињено Краљевство има много стручности и искуства. Надам се да ћемо видјети много сарадње између наших земаља у овој области – наводи она.

Према њеним ријечима, студенти, професори и професионалци у области визуелних умјетности имаће јединствену прилику да сарађују са Вилијамом Симпсоном и Валтером Вентуријем, као и са другим професионалцима из области креативне умјетноти, који долазе из региона.

Медокс је захвалила Британском савјету на покретању овог партнерства.

Италијански стрип умјетник Валтер Вентури поручио је да Херцег Нови у његовом срцу има посебно мјесто и да му се увијек враћа. А како је казао, стрип који је изложен на зидовима градске галерије омаж је Херцегновском стрип фестивалу.

Цртежи који су изложени нису одабрани да буду најљепше табле, већ управо што су на њима Јован Суботић, Небојша Мандић, Никола Ћурчин и Владимир Симић нацртани као ликови који помажу Загору.

То је још једна велика ствар и доказ на који начин Херцегновски стрип фестивал допире до аутора, казао је Суботић.

– Овај Стрип викенд организовали смо у сарадњи са Британским савјетом, Амбасадом Велике  Британије и Филмским центром, а велику захвалност дугујемо и нашем старом партнеру, Амбасади републике Италије – навео је Суботић.

Програм зимског стрип викенда биће настављен данас од 11 до 19 сати у Ресто Бару Јадран на Шкверу берзом стрипа цртањем на мајцама и цртањем за фанове, уз концерт бенда ДОС. Мастерклас који је држати Вилијам Симпсон и Боривоје Грбић биће одржан од 11 до 13 сати у Трофејној сали ПВК Јадран. А вече са редитељем Брајаном Кирком од 19 до 21 и Кантини 65. ХСФ журка вечерас је у Кафе бару Кино, од 21 наступиће бенд „Low Voltage“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here