УКРАЈИСНКА КРИЗА УТИЧЕ НА ТРЖИШТЕ НЕКРЕТНИНА

За првих девет мјесеци прошле године руски држављани купили су у Црној Гори некретнине у вриједности од око 29 милиона еура, држављани Србије 27,5 милиона, док су држављани Њемачке остварили око 18 милиона еура промета.

Криза у Украјни неминовно ће се одразити на продају некретнина у Црној Гори, само је питање у којој мјери, јер ова врста тржишта не реагује одмах на глобалне финансијске поремећаје, објашњава предсједник Групације агенција за некретнине Веселин Драгаш.

– Већ имамо смањену потражњу, мада не значајно. Проблем, такође, представљају и санкције уведене Русији. Најважније је споменути укидање свифта, што је веома значајно за банкарске трансакције, тако да су све купопродаје некретнина у којима су Руси купци или продавци, доведене у питање, због немогућности обављања плаћања – наводи они додаје да руским држављанима који немају регулисан боравак у Црној Гори банке одбијају отварање рачуна, а постојеће укидају.

Значајан пад прилива осјетиће и државни буџет, сматра Драгаш, јер се на сваку новоградњу плаћа ПДВ од 21%, на продају староградње 3% пореза на промет, као и порез на добит.

Уколико санкције Русији направе нестабилност у привреди и проблем са готовим новцем, може се очекивати да држављани ове земље продају некретнине у Црној Гори које су користили за одмор.

Специфичност тржишта некретнина, како објашњава Драгаш, лежи у томе што вриједност расте у вријеме великих криза, јер се новац улаже, како би се заштитио.

– У претходном периоду примјетно је значајно увећање цијена грађевинског материјала и услуга, што је довело до раста цијена градње. То, такође, не може утицати на смањење цијена – казао је он.

Криза у Украјни условила је повећану потражњу станова за ренту управо избјеглица из ове земље.

– Ријеч је углавном о краткорочним рентама, на неколико мјесеци, не на годишњем нивоу. Станова има, али је потражња украјинских држављана велика – информише Драгаш и додаје да цијене ренте стагнирају, али са порастом потражње може се догодити да и оне порасту.

Уколико дође до ситуације да велики број избјеглица из Украјине потражи склониште у Црној Гори, проблем могу бити цијене некретнина током љетње сезоне.

– Људима који се баве издавањем током љетње сезоне више одговара да издају апартмане на дневној него на мјесечној основи. Тренутно је ситуација за буџет украјиниских држављана који долазе у реду, јер су цијене ренти релативно ниске. Шта ће бити током сезоне тешко је прогнозирати. Издаваоци ће свакако подизати цијене смјештаја, уколико закпци буду остајали током љетње сезоне – наводи Драгаш.

Он сматра да ће криза у Украјини, уколико потраје, утицати на комплетну економију Црне Горе, не само на тржиште некретнина.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here