ПОТРОШАЧИ СВЕ БОЉЕ ИНФОРМИСАНИ ШТО ДОВОДИ И ДО ЕФИКАСНИЈЕ ПРИМЈЕНЕ ЗАКОНА

Фото: илустрација

„Доношењем новог Закона о заштити потрошача Црна Гора ће уредити област онлине трговине кроз преношење актуелних директива ЕУ и на тај начин ојачати права потрошача и продаваца у онлине трговини, која је, као што знамо, доживјела експанзију и постала најсигурнији начин трговине током пандемије KОВИД-19“, казала је главна преговарачица, Зорка Кордић у кампањи поводом обиљежавања Свјетског дана заштите потрошача.

Кордић је истакла да се годинама посвећено ради на усклађивању и спровођењу европског законодавства и праксе и да ће до краја 2023. године, доношењем планираних законских аката, Црна Гора у потпуности усагласити национално законодавство са европским и на тај начин пружити својим грађанима права која грађани Европске уније имају на располагању.

Државна секретарка у Министарству економског развоја, Милена Липовина Божовић је поручила да тај ресор снажно и посвећено ради на унапређивању положаја потрошача у Црној Гори, те да је недавно Влада, на предлог министарства, усвојла трогодишњи Национални програм заштите потрошача који налази упориште у приоритетима предвиђеним Новом стратегијом Европе у овој области и фокус ставља на обезбјеђивање већег степена поштовања права потрошача.

„Потрошач као основа тржишне економије мора бити информисан, са правом на избор и заштићен од било које врсте злоупотребе, што је недвојиво од изградње снажног друштва каквом тежимо“, казала је Липовина Божовић.

Подсјетила је да је успостављање Централног информационог система за заштиту потрошача један је од начина на који Министарство економског развоја доприноси стварању амбијента у којем је потрошач свјестан своје улоге у друштву, значаја заштите својих права, али и обавеза институција које их штите.

В.Д. генералне директорице Директората за унутрашње тржиште и конкуренцију у Министарству економског развоја, Јасна Вујовић је казала су услуге од јавног интереса, као што су дистрибуција и снабдијевање електричном енергијом, водом, гасом, топлотом, комуналне услуге, електронске комуникационе услуге, поштанске и друге услуге, једна од области у којој се права потрошача често крше.

„Трговац је дужан да на захтјев потрошача, у року од осам дана од дана подношења захтјева, достави детаљан извјештај о неплаћеним доспјелим потраживањима. Трговац је дужан да обезбиједи квалитет услуге од јавног интереса, у складу са законом и уговором. Трговац који пружа услуге од јавног интереса дужан је да обезбиједи потрошачки сервис за пружање потребних информација потрошачима и пријем приговора у складу са чланом 25 овог закона“, казала је Вујовић.

Она је појаснила да је Законом предвиђено и да дистрибутер услуга од јавног интереса не може потрошачу обуставити дистрибуцију услуга или му забранити поновно прикључење на мрежу због дугова старијих од двије године. Ову заштиту уживају потрошачи који су покренули одређени поступак (управни судски или вансудски) у којем оспоравају износ рачуна, а редовно плаћају неспоран износ.

Главна тржишна инспекторка у Управи за инспекцијске послове, Марина Радуловић је казала да су потрошачи у Црној Гори све више свјесни потрошачких права којим располажу, као и механизама како да их заштите.

Она је истакла је се потрошачи највише обраћају Тржишној инспекцији која је у претходној години имала 1.404. иницијатива, од чега су 873 жалбе потрошача.

„Те жалбе су се углавном односиле на несаобразност производа, на неиздавање рачуна, на цијене итд, а ми смо ту да одмах реагујемо односно, инспектор ће прво размотрити иницијативу, а затим спровести инспекцијски надзор“, поручила је Радуловић.

Појаснила је да сваки потрошач, када сматра да су му потрошачка права угрожена, прво треба да се обрати трговцу, подношењем приговора у писаној форми, а трговац је дужан да потрошачу, најкасније у року од осам дана од пријема приговора, одговори у писаној форми. Уколико је одговор негативан, тада се потрошач обраћа инспекцији која разматра иницијативу и спроводи инспекцијски надзор и утврђује да ли је дошло до повреде права потрошача. Потрошачи своја права могу остварити судским или вансудским путем.

Подсјетила је да је Управа за инспекцијске послове имала случајеве да се потрошач жали да производ не одговара одређеном квалитету и да су инспектори спроводили инспекцијски надзор и поступак вјештачења тамо гдје нису могли да утврде да ли је дошло до повреде права потрошача. У 80% случајева потрошач је био у праву, док је у преосталих 20% случајева утврђено да је дошло до физичког оштећења производа од стране потрошача.

Истакла је да Управа за инспекцијске послове има свој цалл центар 080 555 555 и дежурног инспектора у тржишној инспекцији који је на располагању да пружи информације и заприми све пријаве потрошача.

Адвокат и професор на Правном факултету Универзитета Медитеран, проф. Милош Вукчевић је казао да колективна тужба или тужба у заштиту колективних интереса потрошача уведена 2014. године Законом о заштити потрошача. Истакао је да је сврха колективне тужбе да се заштите колективна права потрошача и да се она се може поднијети против трговаца или групе трговаца који, нудећи непоштене уговоре и пословну праксу крше колективна права потрошача.

„За разлику од хиљаду тужби које би поднијело хиљаду грађана, овдје говоримо о једној тужби којом се штите интереси на хиљаде, па и на десетине хиљада грађана”, казао је проф. Вукчевић.

Он је појаснио да тужбу може поднијети Центар за заштиту потрошача, односно свака НВО која се бави заштитом потрошача, а може је поднијети и државни орган, надлежан за заштиту потрошача, у овом случају, Министарство за економски развој и надлежни Директорат.

“Уколико суд усвоји тужбени захтјев он ће забранити трговцу да и даље настави са непоштеном пословном праксом, непоштеним уговорним одредбама, односно да настави да крши колективна права потрошача. Трговцу ће се забранити да убудуће тако поступа, као и да, уколико је у могућности, исправи последице свог незаконитог поступања и кршења колективних права потрошача”, казао је проф. Вукчевић.

Он је истакао да је Центар за заштиту потрошача поднио и прву колективну тужбу против једне банке у Црној Гори, којим су тражили да се утврди да је ова банка кршила колективна права потрошача тако што је у својим уговорима о кредиту нудила накнаду за пријевремену отплату кредита у износу од 1 посто. Суд је правоснажном пресудом потврдио да је банка кршила колективна права потрошача и забранио банци да убудуће, у уговорима о кредиту које нуди потрошачима, наплаћује ту надокнаду.

Кампању поводом Свјетског дана потрошача, 15. марта, реализује Генерални секретаријат Владе, у оквиру пројкета МЕ4ЕУ који финансира ЕУ. Циљ кампање је подизање свијести грађана о правима потрошача, њиховој заштити и оснаживању.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here