НОВЉАНИ СЛУШАЛИ ПРЕДАВАЊЕ О ЈАСЕНОВАЧКИМ ЖРТВАМА

Предавање епископа пакрачко-славонског Јована Ћулибрка под називом „Јасеновац поглед из Јерусалима“ одржано је синоћ у цркви Светог спаса на Топлој.

Ћулибрк наглашава да смо као народ током Другом свјетског рата доживјели оно што се другима не догађа никада, да цијели народ буде жртвован.

– На пољима Доње градине, гдје су убијани и сахрањивани јасеновачки логораши, су хектари гробова, не зна им се број. Нема мјеста на свијету гдје се Велика субота не осјети, како у Јерусалиму, тако и у  Доњој градини. Осјећате да ври под земљом као да ће сваког тренутка да крене васкрсење – казао је он.

Истиче да је страдање јасеновачких жртава до те мјере занемарено да се о тачном броју страдалих не може говорити.

– Од 1945. године до данас на Београдском универзитету није урађен ни један докторат на тему Јасеновца. Нисмо ништа истраживали и нико не може рећи број жртава –  наводи Ћулибрк.

Сматра да је веома битно да се о Јасеновцу говори на прави начин и да као народ  његујемо сјећања на страдале.

– Морамо да прослављамо жртве и то је Владика Николај оставио у своја три завјета о Јасеновцу: да се не светимо, да се поносимо својим жртвама и да цијелом свијету објављујемо о њима, како се никоме другом то не би догодило – поручио је Ћулибрк.

Епископ пакрачко славонски Јован Ћулибрк служио је данас са свештенством свету архијерејску литургију у храму Светог Архангла Михајла на Белависти. Велики број вијерника након литургије кренуо је у традиционалну литију са иконама.

Предавању су присуствовали конзул Републике Србије у Херцег Новом Зоран Дојчиновић, предсједник СО и потпредсједник Општине Херцег Нови Иван Отовић и Мирко Мустур.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here