ЗАОКРУЖЕН ПРОГРАМ 7. ХСФ ЗИМСКОГ СТРИП ВИКЕНДА

Зимски стрип викенд, у организацији Херцегновског стрип фестивала, биће одржан од 17. до 20. марта на више локација у Херцег Новом али и у Подгорици.

Како саопштавају организатори, сјајни умјетници из Велике Британије Вилијам Симпсон (William Simpson) и Брајан Кирк (Brian Kirk), те Италијан Валтер Вентури, као и Боривоје Грбић и Марија Ристић из Србије, специјални су гости седмог издања Зимског ХСФ стрип викенда.

– Новина у овогодишњем издању стрип викенда, који смо због сарадње са филмском, тј, седмом умјетношћу, а и по редном броју ове наше зимске манифестације назвали „VIIkend“ је и лоцирање одређених програма у Подгорици. Наиме, захваљујући сарадњи са Британским савјетом и Филмским центром ове године ћемо дио програма одржати у главном граду гдје ћемо између осталог у „CUE“ хотелу организовати панел дискусију на тему „Креативне индустрије као генератор промјене“. Како смо то већ најавили отварајући изложбу у Капитол плази прошлог мјесеца, на панел дискусији у петак 18. марта ће искуства у развоју Сјеверне Ирске, као сада свјетски изузетно значајне филмске дестинације, пренијети наш другар Вилијам Симпсон, сторибордер најпознатије телевизијске серије Игра пријестола и режисер Брајан Кирк, велика холивудска звијезда, који иза себе има серије попут „Лутер“, „Игра пријестола“, „Пени Дредфул“, „Декстер“. Циљ је кроз причу о повезаности девете умјетности, тј. сторибординга и сторителинга дати замајац развоју дефицитарних кадрова, али кроз један системски приступ, кроз реформу образовног система и увођење опште филмске културе и едукације, уз помоћ нових занимања и предмета који би се фокусирали на креативност, али и нове технологије које се данас користе у филму – поручују из Херцегновског Стрип Фестивала.

Како додају, и овога пута та организација показала је колико озбиљно ради на врхунској промоцији Херцег Новог, Боке и Црне Горе као свјетски афирмисане дестинације посвећене квалитетном умјетничком стваралаштву. У том контексту биће организован и мастерклас, који ће у суботу 19. марта у Херцег Новом у предивном простору Трофејне сале ПВК Јадран на херцегновском Шкверу, одржати Боривој Грбић и Вилијам Симпсон.

– Тај мастерклас је, наравно, бесплатан, као и сви програми на нашим манифестацијама и главном фестивалу у септембру и зимском викенду, а за његово похађање већ имамо пријављених 50-ак младих умјетника са свих наших образовних установа визуелних умјетности, као и 30ак већ афирмисаних умјетника из региона –  објашњавају из ХСФ-а.

У програму „VIIkenda“ онај прави стриповски садржај који осим мастеркласа, подразумијева цртања за фанове, цртање на мајицама, дружење са умјетницима и радионице, биће организовани у суботу 19. марта и недјељу 20. марта на познатим локацијама на Шкверу и главном тргу у Херцег Новом.

– У тим програмима ће поред поменутих специјалних гостију, учествовати двадесетак најпознатијих стрип умјетника из региона међу којима су Есад Рибић, Далибор Талајић, Мирко Чолак, Роберт Солановић, Филип Андроник, Лука Цакић и други. Међутим, цијели Седми викенд званично ћемо отворити у Галерији Јосип Бепо Бенковић, гдје ће бити изложба стрип табли из недавно објављене трилогије стрипа Загор у којем је наш другар Валтер Вентури уврстио ликове из организације Херцегновског Стрип Фестивла – поручују из ХСФ-а.

Подсјећају да је седмо издање Зимског стрип викенда, као дио почетка сарадње Филмског центра, Британског савјета и ХСФ-а већ најављено изложбом плаката насталих на претходних петнаест издања Херцегновског стрип фестивал и шест издања Зимског стрип викенда, а чији су аутори нека од највећих свјетских имена у свијету стрипа, али и филмске индустрије.

– Сви ти умјетници специјално за нашу манифестацију мотиве Херцег Новог сједињују са ликовима и мотивима из својих стрипова и пружају нам ова велика умјетничка дјела која остају као изузетно значјано културно богатство за нашу земљу – подсјећају из ХСФ-а, уз позив и на познате ХСФ журке које ће овога пута бити и у подгоричком Биг хорн пабу, поред херцегновских клубова Гот, Кино и Радиокафе са којима наша најпознатија манифестација посвећена деветој умјетности сарађује већ годинама.

ПРОГРАМ:

Четвртак, 17. март

22:00 – 01:00 „The Big Horn“ Пуб, Подгорица

  • St. Patrick’s party

Петак, 18. март

10:00 – 13:00 Хотел CUE, Подгорица

  • Панел дискусија “Креативне индустрије као генератор промјене”: Вилијам Симпсон, Бриан Кирк, Марија Ристић, Боривоје Грбић,Ендрију Рид (онлајн)

19:30 – 20:30 Галерија „Јосип Бепо Бенковић“, Херцег Нови

  • Званично отварање VIIkenda
  • Изложба „ХСФ у стрипу Загор“ – Валтер Вентури

22:00 – 01:00 Пуб Гот, Херцег Нови

  • ХСФ журка – Младен Никчевић уживо

Субота, 19. март

11:00 – 19:00 Ресто Бар Јадран – Шквер, Херцег Нови

  • Цртање за фанове
  • Цртање на мајицама
  • Берза стрипа
  • Концерт „DOS Band“

11:00 – 13:00 Трофејна сала ПВК Јадран, Херцег Нови

  • Сториборд мастерклас: Вилијам Симпсон и Боривоје Грбић

19:00 – 21:00 Кантина 65, Херцег Нови

  • Вече са редитељем: Бриан Кирк (Гаме оф Тхронес, Пеннy Дреадфул, Лутхер)

21:00 – 01:00 Кафе Бар Кино, Херцег Нови

  • ХСФ журка – „Low Voltage“

Недјеља, 20. март

11:00 – 13:00 Kоворкинг простор Колектив Нови, Херцег Нови

  • Радионица цртања

11:00 – 15:00 Кафе бар Кино, Херцег Нови

  • Цртање за фанове
  • Цртање на мајицама
  • Берза стрипова

21:00 – 01:00 Радио цафе, Херцег Нови

  • ХСФ журка – 2beat

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here