ЈОШ ПОСТОЈИ ПОДЈЕЛА НА МУШКО-ЖЕНСКЕ ПОСЛОВЕ

Међународни дан жена, Осми март, обиљежава се данас широм свијета. Славе се економска, политичка и друштвена достигнућа припадница женског пола. Премда се у држави усвајају закони за што веће учешће жена у политици али и њихов бољи положај, све је мање оних које су на руководећим мјестима. У нашем друштву предрасуда још увијек има.

У органима управе Општине Херцег Нови око 57 одсто су жене. Међу занимањима која су раније најчешће  припадала мушкој популацији, као на примјер послови инспектора, данас је све више припадница љепшег пола. Оне се у свакодневним активностима носе равноправно са колегама. Административно технички секретар Службе за инспекцијске послове Софија Видаковић радни вијек је почела као инспекторка, а нада се да ће у том послу дочекати пензију. Како каже, посао је као и сваки, одговоран.

-Почеци су били тешки, тада је била обједињена служба за инспекцијске послове, ја сам била најмлађа, почела сам са непуних 17 година. Било је тешко, али прилагодила сам се и дан данас сам ту.

Анђела Рогач је студенткиња Полицијске академије, али и дјелитељка правде на фудбалском терену. Ова млада дама са лакоћом излази на крај са свим предсрасудама којих, како каже, још увјек има у нашем друштву, када је ријеч о подјели на мушко-женске послове. За Анђелу је изазов да докаже супротно – да су жене способне да обављају баш све послове.

-Сматрам да жене теже да буду равноправне, али мислим да нису у свему. У друштву још увијек постоје предрасуде, поготово у полицији, на примјер када кажу, зауставила ме жена полицајац. Надам се да ће временом то бити превазиђено јер доста жена се тражи у полицији. Мени лично је изазов да за све оно што кажу да није за жену, ја сам ту да докажем супротно, истакла је Рогач.

Послови у предузећу „Чистоћа“ изискују велики труд и залагање. Дијана Вукманић, празнични дан провела је радно.

-Наш посао је тежак. Свака жена дневно има око 3 километра да очисти. Моја маршута је Топла 1, од семафора до Виле Кукољац, затим до „Два лава“, плус десет споредних улица, рекла је Вукманић.

Без обзира колико је посао тежак, истиче да воли то што ради.

-Што више радим то сам расположенија, људи ме воле  и тако добијем и вољу за рад.

Зорица Оршош, такође дугогодишња радница „Чистоће“ каже да је задовољна послом.

-Заштићене смо, не могу заиста рећи ништа лоше. Што се посла тиче, љети је јако напорно, радимо двократно, а тешко је и када је киша, морамо мокри чистити. Морам нагласити да послодавци имају разумијевања, казала је она.

Статистика каже да више од половине општинске администрације чине жене којих је, са друге стране, на руководећим позицијама јако мало.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here