ПОЧЕЛА ПОСТКОВИД РЕХАБИЛИТАЦИЈА, ОТВАРАЊЕ ПРВЕ ФАЗЕ У АПРИЛУ

У Институту „Др Симо Милошевић“ тренутно је 30 пацијената на постковид рехабилитацији, а нове пријаве стижу свакодневно, казала је за РТХН медицинска директорица др Марина Делић. У априлу очекују и госте из Холандије и Норвешке, па ће тада бити отворена и Прва фаза.

На први позив надлежног министарства, расписан 16. фебруара, до сада се пријавило 48 особа, а након пријаве и испуњавања услова, пацијенти добијају позив Института, казала је др Делић.

– Имамо већ 30 пацијената на рехабилитацији у Институтук који су се јавили на први позив Министарства здравља, који је одредио критеријуме, а то је да су минимум мјесец били болнички третирани и имали вентилациону подршку за дисање. Након пријаве, ми их позовемо на рехабилитацију. Било је пријављено 120 пацијената, али нису сви испуњавали услове. Претходне седмице је примљено 10, данас 20 пацијената,  а од петка до данас је стигло још 18 пријава особа које ћемо позвати. Рехабилитација подразумјева боравак од 12 дана од којих је десет терапијских, казала је др Делић.

Очекује да по истеку овог позива, 16. марта, Министарство распише нови, а прилику да искористи овај вид услуге имаће већи број особа јер је Влада за програм рехабилитације опредијелила милион еура.

ОТВАРАЊЕ ПРВЕ ФАЗЕ У АПРИЛУ

У наредном периоду очекују већи прилив гостију јер почињу норвешки и холандски програм.

– Отварање прве фазе је планирано пред долазак Норвежана 12. априла. Били смо у страху због нових дешавања у свијету, у Украјини, али договор остаје. Чули смо се и са другим партнером, агенцијом Фортуна, и гости из Холандије су заитресовани да долазе од 3. априла. Тада нам је прва фаза потребна да се растерети објекат друге фазе, јер крајем априла, почетком маја очекујемо већи прилив гостију, казала је др Делић.

Тренутно је у другој фази Института око 270 пацијената, од којих је двадесетак самоплатежних, а остали су корисници Фонда здравства.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here