УВОЂЕЊЕ ПАЛИЈАТИВНЕ ЊЕГЕ У ЗДРАВСТВЕНИ СИСТЕМ ЦРНЕ ГОРЕ

Влада Црне Горе, усвојила је на данашњој сједници информацију о оснивању палијативне његе у здравственом систему Црне Горе чији је циљ продужена болничка њега, рехабилитација и палијативно збрињавање обољелих у терминалној фази болести.

Палијативна њега је приступ који побољшава квалитет живота пацијента и њихових породица суочених са проблемима неизљечивих, узнапредовалих болести путем спречавања и ублажавања патње, бола и других проблема: физичких, психосоцијалних и духовних.

Палијативна њега обухвата пацијента, породицу и заједницу и настоји очувати најбољи могући квалитет живота све до смрти. Када ток болести дође у фазу да активно лијечење више не може продужити живот фокус се  усмјерава са куративног на палијативни.

Законом о здравственој заштити  чланом 25, тачка 22 прописано је да здравствена дјелатност која се обавља на примарном нивоу здравствене заштите, обухвата и здравствену његу, укључујући палијативну његу. Овим законом такође је  прописано да здравствене установе које пружају болничку здравствену заштиту могу да организују и дуготрајну – продужену болничку његу, рехабилитацију и палијативно збрињавање обољелих у терминалној фази болести. По овом питању до сада у Црној Гори није урађено ништа.

Министарство здравља планира да формира стручно тијело – Савјет за имплементацију и праћење палијативне његе чији ће циљ бити стварање услова за оснивање ове врсте третмана у Црној Гори.

У оквиру Савјета биће формирани и  мултидисциплинарни тимови који ће бринути о пацијенту и његовој породици.

Изабрани љекар је тај који ће бити  на челу мултидисциплинарног тима који је састављен од: психолога, физијатра, онколога, анестезиолога, социјалног радника и патронажне сестре.

Службе за специфично палијативно збрињавање  биће формиране на примарном нивоу здравствене заштите у оквиру домова здравља, кроз патронажне тимове као и у домовима здравља који имају стационаре (Плав, Рожаје, Мојковац, Колашин и Улцињ), гдје се може обезбиједити стационарна њега таквих пацијената.

У наредном периоду, задатак стручног савјета ће бити да ради на оснаживању палијативне његе и стварању услова за формирање Центра за палијативно лијечење тешких онколошких и неуролошких пацијената.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here