„ПРОШЛОСТ МИ НИЈЕ ДОВОЉНА“ – СЈЕЋАЊА НА ЈЕДАН СТАРИ ХЕРЦЕГ НОВИ

Првијенац Тие Чамџић Дожић, роман „Прошлост ми није довољна“ други пут је предстaвљен Новљанима. Након прошлогодишње у дворишту Куће нобеловца Ива Андрића, овога пута промоција је уприличена у фоајеу Дворане Парк.

У топлој атмосфери, уз звуке клавира за које је био задужен Ђуро Познановић, о књизи су говорили ауторка, Жана Огњeновић, Витка Вујновић и у име издавача ЈУК Херцег феста, директорица Гордана Поробић Крцуновић.

Роман Тие Чамџић Дожић оживљава сјећања на један стари Херцег Нови, знамените суграђане, дјечје игре, а све мотиве обједињује један – љубав.

Како запажа Жана Огњеновић, роман је написан као необична поетска биографија, осврт на сопствени живот и ламентација над вјечним темама.

– Код Тие Чамџић Дожић најјача и најоштрија сјећања везана су за дјетосњство и рану младост, на спознају свијета и на неке опште људске и моралне законе, који су јој у животу служили као светионици. Обухватајући широки временски распон, ауторка нам предочава своје готово бајковито дјетињство у послератној земљи, када се у свему оскудијевало – наводи она.

Осим што је посвета љубави, књига је посвећена времену и људима који су дио душе Херцег Новог, а захваљујући ауторки, постали су и дио душе оних који та времена и не памте, казала је Витка Вујновић.

– Тиа је, како признаје у једном од записа, од дјетињства фасцинирана ријечима. Осјећа их снажно. Осјећа да оне не морају увијек да одражавају истину и да могу бити прах са крила лептира, али једнако тако и гуја потајница, са великим набојем емоција – казала је она.

Као истински ауторитет, Тиа Чамџић Дожић својим текстовима скреће пажњу на философију малих ствари кроз које се пројављају универзалне вриједности, казала је директорица ЈУК Херцег феста Гордана Поробић Крцуновић.

– Тијини текстови које је објављивала и још увијек објављује на друштвеним мрежама су ми скренули пажњу и заинтересовали ме садржајем. У оној првој ковид години апсолутне дистанце, редовно сам и са великом пажњом читала њене објаве – испричала је Поробић Крцуновић.

Према ријечима ауторке Тие Чамџић Дожић, суштина романа је да човјек у животу мора да буде поштенији према себи и другима.

– Да у том поштеном односу подјели љубав, ако је осјећа и доброту, ако је посједује. На тај начин биће задовољан и он и још неко. То значи да ће доброте и љубави бити још више. Садашњост сваког тренутка постаје прошлост, па човјек током живота мисли да никад није довољно урадио, да је могао много тога, и увијек се нада да ће му живот потрајати да ће моћи да уради то што није – казала је она.

Промоција прве књиге Тие Чамџић Дожић организована је у оквиру програма 53. Празника мимозе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here