У ВРТИЋУ У ИГАЛУ ОТВОРЕНА СОБА ЗА РАНУ СТИМУЛАЦИЈУ ГОВОРА

У васпитној јединици ЈПУ „Наша радост“ у Игалу, отворена је соба за рану стимулацију говора. У ту сврху, управа вртића је набавила Берингер (Behringer) апарат, а додатни третмани за развој правилног говора код дјеце, биће бесплатни.

Берингер дигитални сет је један од инструмената који се користи у раду логопеда са дјецом и значајно помаже при развоју гласова, али и слушне пажње и вербалне меморије, објашњава логопед Ана Делић.

– Апарат има 50 програма од којих је 30 предвиђено за развој гласа, неколико програма је за разумјевање говора, а има и програм за проблем муцања. Дијете држи слушалице на ушима а логопед у микрофон изговара правилно гласове. На овај начин, дјеца брже и лакше развијају говор и правилан изговор гласова, одмах има фокус и пажњу, и опонаша оно што чује. На тај начин се ради и на слушној пажњи, односно аудитивној перцепцији, која је јако важна и како је пракса показала један је од основних недостатака код дјеце. Зато је овај апарат веома важан и користан и због слушне пажње, развоја говора и вербалне меморије, казала је Делић.

Истакла је да ако дијете на вријеме не усвоји правилно изговарање гласова, касније настају ланчане реакције па након фонеме – погрешног изговора, имаће и графему – погрешно записивање гласа у слово.

Идеја за овакав пројекат проистекао је, како објашњава директорица ЈПУ „Наша радост“ Тамара Живановић, из њеног дугогодишњег искуства у раду са дјецом као васпитача.

– Препознала сам код дјеце млађих група одређена одступања у развоју говора. Због већег броја предшколаца са поремећајем говора, логопед није успјела да обрати пажњу на дјецу млађих група. Тако се родила идеја да набавимо Берингер апарат који имају сви логопеди који се озбиљније баве овим послом. Од септембра смо скупљали информације шта нам је све потребно од инструмената за овакву собу, гдје можемо набавити и ко Берингер апарат може ставити у функцију, и задовољство мије што смо успјели то обезбједити дјеци, казала је директорица Живановић.

Како је казала, за сада су у могућности да организују рад логопеда са млађом дјецом само једном недељно – уторком, јер имају 120 предшколаца са којима раде свакодневно.

– Тог дана, родитељи ће доводити дјецу у термину који буде заказан. Надамо се да ћемо, како се буде убрзавао процес успјешног савладавања говора, моћи да се ослањамо и на остале дане у недељи, а за сада ће то бити само уторак. Логопед, Ана Делић, ће организацију завршити са родитељима и са дјецом радити индивидуалне третмане, објаснила је Живановић.

Додатна услуга рада са дјецом је бесплатна и улази у мјесечну цијену коју родитељи плаћају за боравак дјеце у вртићу.

– Трудимо се да наша сарадња са родитељима и Домом здравља, буде таква да ово буде велики пројекат на развоју дјечије добробити, односно говора.

Док ће у вртићу у Игалу радити соба за рану стимулацију говора, у васпитној јединици на Топлој развијају собу за сензорну интеграцију.

– Претходног викенда имали смо обуку са представницима Удружења родитељи на тему поспјешивања компетенција родитеља дјеце са посебним потребама. Трудићемо се да у свакој јединици имамо нешто што је потребно за бољи развој, да им буде што љепше у нашим просторијама, а да притом васпитно-образовни рад буде још квалитетнији, закључује директорица Тамара Живановић.

2 COMMENTS

  1. Ovo je za svaku pohvalu. Svaka čast !
    DIREKTORICA CINI SVE ZA NASU DJECU !
    ❤ Hvala od srca konačno neko normalan da dodje na mjesto direktora ko zaista želi da našoj djeci bude lijepo i da pritom napreduju.
    Bravo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here