ДЕФИБРИЛАТОР ПОСТАВЉЕН НА УЛАЗУ У ДОМ ЗДРАВЉА У ХЕРЦЕГ НОВОМ

 Завод за хитну медицинску помоћ поред десетак градова у Црној Гори, додијелио је Херцег Новом уређај за оживљавање у случају срчаног застоја пацијента, под називом екстерни дефибрилатор,  који је постављен на улазу у зграду Дома здравља, односно, Хитне помоћи на Топлој. Завод је кроз ИПА пројекат обезбиједио 20 дефибрилатора, казала је ПР Завода за хитну медицинску помоћ Љубица Симоновић:

– У питању је медицински уређај који пружа електрични импулс, као вид прве помоћи  људима у случају да доживе  срчани застој.  Врло  је једноставан за употребу и у плану је едукација медицинског и немедицинског особља, навела је Симоновић.      

Дефибрилатор  је аутоматски што, значи да ради сам оно што би у реалним условима, односно, у болничким условима одрадио љекар. Уз употребу уређаја, активира се позив Хитној помоћи.

 

– Могу  га користити грађани јер сам говори инструкције, које свако може да разумије и анализира рад срца, срчани ритам. У случају да је неопходан електрични шок, односно, испоручивање струје, уређај сам упозорава да се онај који пружа помоћ одмакне од пацијента, да би се испоручила струја. У тој ситуацији уколико се неко нађе, уређај се може на једноставан начин употребити. Око њега је штитна пластика, која се лако уклања.

Сваки уређај садржи сигнал за праћење у посебној диспечерској просторији, уз централног диспечера у Заводу за хитну медицинску помоћ у главном граду, могу се пратити у сваком тренутку. Сва возила имају gps систем, те се могу  пратити, тако се могу пратити и ови уређаји, што одговара европским стандардима и токовима ургентне медицине, објашњава Симоновић.

Иначе, уређај је намијењен  медицинским лаицима, јер статистика је показала да 45 одсто оживљених са срчаним застојом се десило у ванболничким условима и управо су то урадили случајни пролазници. Ово је први пут у историји Црне Горе да дефибрилаторе имамо на јавним мјестима, постоје неки дефибрилатори и у одређеним установама и на аеродромима ,међутим, они нису умрежени. Настојаће да набаве већи број уређаја, које ће поставити на јавним површинама у свим градовима Црне Горе.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here