ГЛУМЦИ ХЕРЦЕГНОВСКОГ ПОЗОРИШТА У ФИЛМУ ДУШАНА КАСАЛИЦЕ  „ЕЛЕГИЈА ЛОВОРА“

Дебитантски филм редитеља Душана Kасалице „Елегија ловора”  који је  свјетску премијеру имао на Филмском фестивалу у Сарајеву, ускоро би требало да види и херцегновска публика. У глумачкој постави  поред Франа Ласића и Савине Гершак су и чланови Херцегновског позоришта Лидија Петроне и Зоран Тројановић.

Психодрама са елементима мистике снимана је у Игалу, на Жабљаку и Дурмитору. У центру приче су односи два брачна пара,  чије се судбине преплићу. 

Лидија Петроне, која у филму игра улогу Соње,  прича за РТХН:

 -Мој друг из позоришта Зоран Тројановић у филму је Данило. Ми смо старији брачни пар, који је дошао на рехабилитацију у бању. За разлику од Франа и Савине, значи Kатарине и Филипа, чији брак се тада распада, Соња и Данило се баш воле, објашњава Петроне.   

Она је  првобитно требало само да статира у филму. Ипак, након другог разговора, редитељ Kасалица јој је понудио улогу.

– Прва моја реакција је била: Душане ја никад нисам играла на филму. Јесам преко 30 година у позоришту, али знам да је то сасвим другачије. Он је рекао да нема везе, хајде да пробамо. Добила сам скрипт, прочитала, препоручила за свог филмског мужа Зорана Тројановића и тако је то кренуло, подсјећа она.

 Наша суграђанка носи лијепе успомене са снимања филма током којег је имала сјајну сарадњу са Kасалицом, али и  глумцима Франом Ласићем и Савином Гершак. 

 – Мало сам се бојала како ће тај сусрет изгледати. Франо је један тако непосредан господин, није никаква величина за разлику од неких других глумаца, тако нас је дивно примио, он и Савина.Једноставно, осјећали смо се јако комотно. Током снимања цијелог филма Душан је био сјајан, ниje као други редитељи да вам одглуми и каже тако треба. Он ће вас навести да  сами изградите тај лик. Снимали смо шест дана. Носим заиста лијепе успомене са снимања. Дио филма је сниман у Херцег Новом,  гдје се појављујемо Зоран и ја, а дио на Жабљаку. То је завршено крајем 2019. године и дошла је пандемија, тако да је тек прошлог љета имао премијеру у Сарајеву, појашњава Петроне.  

 Филм „Елегија ловора“ приказан је у Подгорици, Никшићу и Бару, а ускоро би требало да га види и херцегновска публика.     

У овом остварењу углађени универзитетски професор Филип, у интерпретацији Франа Ласића, одлази са супругом, коју глуми Савина Гершак, на одмор. Након неколико дана проведених у пријатном али монотоном амбијенту хотелске бање, њихов наизглед идеалан брак се завршава. Чини се да Филипов живот пропада, али окован самопоуздањем, он сваку нову ситуацију прихвата са необичном лакоћом.

Глумачку екипу чине и  Николина Богдановић, Момо Пићурић, Оливера Вуковић, Драгиња Вогањац, Лидија Kордић. Продуцент „Елегија ловора” је је Меандер Филм уз подршку Филмског центра Црне Горе и у копродукцији са  Non-Aligned films из Београда. Пројекат је подржао и Филмски центар Србије.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here