„САМО ХРАБРИ МОГУ СВЕ“: МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЈЕЦЕ ОБОЉЕЛЕ ОД МАЛИГНИХ БОЛЕСТИ

Сваке године 15. фебруара у свијету се обиљежава Међународни дан дјеце обољеле од малигних болести. Овај дан прилика је да се искаже потреба за улагањем заједничких напора друштва, како би оболијевање од рака у дјетињству постао национални и глобални здравствени приоритет, а посебно у програмима очувања и унапријеђења здравља дјеце.

Како је саопштено из Института за јавно здравље, подаци показују да се сваке године, код више од 300 000 дјеце, старости до 19 година дијагностикује нека врста малигне болести. Од тог броја, приближно осморо до десеторо дјеце живи у ниско развијеним и средње развијеним земљама са стопом преживљавања од око 20%. Овај податак је у знатном контрасту у односу на  високо развијене земље, гдје стопа излијечења од многих уобичајених малигних болести код дјеце прелази 80%.

Према расположивим подацима Регистра за малигне неоплазме Црне Горе током 2013. године од малигних болести обољело 24 дјеце, односно 1,1% од укупног броја обољелих те године, дупло више дјечака – 66,7% него ( 33,3%) дјевојчица. Најчешће дијагнозе малигних болести код дјеце и адолесцената (0-19), у Црној Гори, су биле леукемије, затим малигни тумори мозга, кости и лимфоми.

Посљедњи прелиминарни подаци, који се односе на 2019. годину, показују да је у нашој земљи регостровано шест смртних случајева од малигних болести код дјеце старости до 18  година.

Као подршка обиљежавању Међународног дана креиран је симбол борбе против рака међу дјецом, у облику златне врпце. Златном бојом се жели приказати колико су дјеца непроцјењиве вриједности. Осим тога, искуства су показала да дјеца на путу који пролазе у борби против рака, баш као и злато које пролази процес обраде и топљења, постају јача и снажнија. Ови мали хероји се суочавају са болним изазовима и тешкоћама које ова болест носи, а то им помаже да буду снажнији.

Слоган кампање је: „Само храбри могу све“. Трогодишња кампања (2021-2023. г) користи универзалну слику шарених отисака дјечијих руку да представи стопе преживљавања дјеце обољеле од рака на националном, регионалном и међународном нивоу.  Дрво живота – универзални симбол раста и обнове, како би послали снажну поруку да је рак у дјетињству изљечив ако заједнички дјелујемо одлучно.

Акценат је на подршци дјеци и адолесцентима обољелим од рака, њиховој храбрости и отпорности. Дрво ће бити формирано од разнобојних отисака руку дјеце, који представљају стопу преживљавања дјеце обољеле од рака.

У сарадњи са Институтом за болести дјеце, НВО Феникс и НВО „Удружењем младих Тиват“ које је донирало бојанке за дјецу обољелу од рака. Институт за јавно здравље Црне Горе овај дан обиљежиће у складу са епидемиолоским мјерама.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here