ДАН ЈЕДИНСТВЕНОГ БРОЈА ЗА ПОЗИВЕ У ХИТНИМ СИТУАЦИЈАМА

Дан јединственог европског броја за позиве у хитним ситуацијама  “112” обиљежава се 11. фебруара у циљу скретања пажње јавности на важност сигурности и безбједности у Европи, као и на значај постојања овог броја, посредством којег грађани могу добити  помоћ у различитим хитним ситуацијама.

Систем 112 је систем за пријем свих врста хитних позива утемељен на јединственом европском броју “112”, уведеном Одлуком Вијећа европских заједница 1991. године. Овај број је јединствена улазна тачка за све хитне позиве и овим путем грађани и туристи који су на пропутовању кроз ЕУ могу дојавити сваку хитну ситуацију у којој су угрожени људски животи, имовина или животна средина, чиме се максимално скраћује вријеме реаговања и унапређује квалитет одговора надлежних хитних служби.

Број “112” представља значајан ресурс система заштите и спашавања Црне Горе који је уведен 2008.године, а на садашњој платформи функционише од октобра 2015. године на читавој територији земље. Оперативно комуникациони центар 112 (ОКЦ 112) на јединственој платформи функционише кроз три центра распоређена  у Подгорици,  Бијелом Пољу и Бару.

Осим препознатљивих хитних служби – полиције, служби застите и спашавања и хитне медицинске помоћи, ОКЦ 112 при пружању помоћи ангажује и бројне друге службе или оперативне снаге које су својом дјелатношћу везане за систем заштите и спашавања (Војска, Управа поморске сигурности, Горске службе спашавања, рониоци, ловци, кајакаши и др).

Из године у годину  грађани  препознају значај  броја “112” на шта указује и број од 219.374  остварених позива у 2021.години, од чега је у 10.264 случајева био неопходан ангажман разних хитних служби.

У 2021. години 79 особа је спашено преко позива на број “112” у  46 акција спашавања којима је координирано из ОКЦ 112, од којих 21 црногорских  и 58  страних држављана.

Увођењем броја “112” Црна Гора је, на свом европском путу,  испунила обавезу која је са становишта безбједности значајна за све њене грађане, а поготово за туристе који у њу долазе и којима улива сигурност и осјећај безбједности.

У претходном периоду, поред самог унапређења система и увођења новог сервиса за грађане “е-Call”, радило се   и на подизању свијести црногорских грађана о значају броја 112 кроз разне видове едукације.

Да још једном подсјетимо, број “112” је у функцији 24 часа, седам дана у недјељи, 365 дана у години, а способност примања хитних позива на страним језицима (енглески, италијански, руски и албански ) значајна је подршка у напорима представљања Црне Горе као пожељне туристичке дестинације.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here