ЗА ЗАВРШНЕ РАДОВE НА ПОСТРОЈЕЊУ У МЕЉИНАМА 600 000 ЕУРА

Постројење за пречишћавање отпадних вода у Мељинама

Друштво за изградњу водоводне и канализационе инфраструктуре је у име Општине Херцег Нови,  аплицирало за средства из капиталног буџета државе за завршетак  постројења за пречишћавање отпадних вода у Мељинама, у износу од 600 000 еура.

-Држава је опредијелила 200 000 еура за тај пројекат. Остатак новца, који ће бити  потребан за завршетак пројекта, општина  је планирала у оквиру капиталног буџета за ову годину, потврдила је директорица Друштва за изградњу водоводне и канализационе инфраструктуре у Општини Херцег Нови Јелена Ђаковић.

Управа јавних радова Црне Горе, ће  ускоро да распише тендер за  завршетак радова на постројењу у Мељинама, казао је за РТХН директор Управе Боро Лучић:

– Управа јавних радова за фабрику за пречишћавање отпадних вода ће издвојити 200 000 еура. У сарадњи са Општином и Водоводом и канализација Херцег Нови видјећемо  колико средстава ћемо да утрошимо и на који начин можемо  да помогнемо у сређивању ситуације са колектором ,објаснио је Лучић.

Друштво за изградњу водоводне и канализационе инфраструктуре ангажовало је Институт за грађевинарство из Подгорице да одради пресјек стања и припреми тендерску документацију за радове на завршетку постројења. Приоритетни су радови на линији муља, управљање СКАДА системом (мјерење, надзор и контрола над постројењем), као и системa за аерацију.

Подсјећамо, радници предузећа Водовод и канализација Херцег Нови су преузели управљање над постројењем откако је турски конзорцијум Мас-Гинташ напустио градилиште у новембру 2017. године, да нису завршили посао. Радови на изградњи постројења инвестиционе вриједности око 10 милиона еура,  почели су 2013. године а требало је да буду завршени у јуну 2014. године. Постројење у Херцег Новом је у пробном раду  од 2016. године. 

Радници ДОО Водовод и канализација максимално су посвећени активностима у постројењу за пречишћавање отпадних вода у Мељинама, у којем су суочени са проблемима технолошке природе, због чега је долазило до  емисије непријатних мириса из разлога недовршености система и уништавања анаеробних бактерија у танку 3 и 4, које  пристижу у отпадним водама са ривијере.   

Постројење за пречишћавање отпадних вода (ППОВ) Мељине је дизајнирано тако да  вишак канализационог муља одстрањује из танкова и у интерном процесу неутрализације и сушења доведе на степен суве материје од 25 одсто, саопштено је раније из овог предузећа.

Муљ не треба посматрати искључиво као отпад циклуса пречишћавања. У току процеса пречишћавања, муљ је радни медиј, па се и читав систем  пречишћавања базира на методи пречишћавања отпадне воде  “активним муљем”, чија су СБР (сабирни базени за биолошку разградњу) модернизована верзија.

ППОВ Мељине има четири СБР танка, од којих су само два у функцији. Како су у више наврата саопштавали из предузећа ВиК објекат је некомплетан, незавршен и небезбједан. Физички је завршено 85% посла док је финансијски заокружен на 95 %. Такође постројење није технички примљено.

То за сада не смета одвијању процеса пречишћавања јер је ППОВ дизајнерски замишљено са врло високим степеном сигурности од хидрауличких неравномјерности, а за сада је доведена отпадна вода само из западног дијела  општине, дакле без дијела општине од Зеленике до Бијеле. Са консултантом EWEC је развијен концепт рада у разним условима и за многе сценарије, а по једном од њих постројење користи и трећи, полуспремни СБР танк. Та пројектна ширина даје довољно простора да се муљ третира у оквиру ППОВ-а и да га, иако се периодично уклања из процеса, не уклања са  постројења.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here