СИ СЕ САСТАО СА ВУЧИЋЕМ У ПЕКИНГУ, ЛИДЕРИ ОБЕЋАЛИ ДА ЋЕ ПОДРЖАТИ КИНЕСКО-СРПСКО ПРИЈАТЕЉСТВО

РТХН у сарадњи са глобалном кинеском медијском кућом CCTV News Content Co. Ltd реализује серијал видео записа и прича из НР Kине.

Кинески предсједник, Си Ђинпинг, састао се у суботу са предсједником Србије, Александром Вучићем, док је главни град Кине подигао завјесу за Зимске олимпијске игре у Пекингу 2022. године.

Свјетски лидери и шефови међународних организација окупили су се у Пекингу на церемонији отварања Олимпијаде у петак увече.

Си је поздравио „челично пријатељство“ и међусобно политичко повјерење на високом нивоу између Кине и Србије, рекавши да су билатералне везе издржале тест времена и да су модел међународних односа.

Кинеско-српска сарадња је значајно порасла, истакао је Си, што је довело до многих успјешних инфраструктурних и енергетских пројеката, а двије земље подржавају једна другу од избијања ковид-19 пандемије.

Кинески предсједник је рекао да дијве земље треба да развијају односе у смислу стратешке и дугорочне перспективе и да чврсто подржавају суштинске заједничке интересе.

Обје земље треба да унапреде квалитетну сарадњу у оквиру Иницијативе Појас и пут и да традиционално пријатељство Кине и Србије преточе у опипљивије резултате сарадње, то ће омогућити обострану корист за народе двије земље, наставио је он.

Кина је спремна да пружи већу подршку, како би помогла Србији у борби против пандемије ковид-19 и да ојача сарадњу у заједничкој производњи вакцина и економском опоравку, рекао је Си.

Вучић је поздравио церемонију отварања Зимских олимпијских игара у Пекингу 2022. и захвалио кинеској влади и народу на топлом гостопримству.

Рекао је да је Србија прави пријатељ Кине, а његова земља поштује Кину и диви се њеном снажном лидерству. Пријатељство између двије земље неће промијенити никакав притисак или тешкоћа, додао је он.

Србија је увјек чврсто уз кинески народ по питањима која се тичу суштинских интереса Кине, као што су Синђанг и регион Тајвана, рекао је он. И његова влада је спремна да ојача сарадњу у распону од трговине и инвестиција до људи и културне размјене у ери после ковид-19.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here