ПРВИ ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ ПЛЕСНИ ФЕСТИВАЛ ДИО „ПРАЗНИКА МИМОЗЕ”

Иако ће 53. “Празник мимозе” почети касније и завршити раније него што смо навикли, Новљани и гости имаће прилику да уживају у заиста богатом и разноврсном програму. Осим већ устаљених, по којима је фестивал препознатљив, пажњу привлачи један нови, забаван и атрактиван програм; пред саму завршницу празника, у недељу, 6. марта, биће организован први Интернационални “Mimosa dance festival”.

Ово је први плесни фестивал у нашем граду, у организацији КСЦ “Диано” у сарадњи са Удружењем плесних умјетника и стваралаца Црне Горе, казала је гостујући у емисији “Новско јутро” РТХН директорица “Диана” Антонија Новоселац, објаснивши како „велика породица“ херцегновских фестивала постала богатија за још једног члана.

-Херцег Нови град фестивалa. У мору тих фестивала које град има и продуцира сваке године наша жеља је била да, као један од препознатљивих актера у свијету плесне умјетности, будемо један од продуцената плесног фестивала, који је недостајао. Имамо позоришне, филмске, музичке и многе друге фестивале, међу којима је своје мјесто нашао и плесни фестивал. Наше идеје су високо котиране, видјећемо како ће проћи први фестивал, па ћемо сабрати утиске. Имамо и подршку Свјетског удружења плесних умјетника, који ће послати своје плесаче и играче на наш фестивал, тако да ће он бити интернационални.

Ријеч је о једнодневном такмичарском фестивалу у неколико плесних категорија, а учеснике ће, осим судија из Црне Горе, осјењивати и међународни арбитри.

-Ја се надам да ћемо, поред судија из Црне Горе који су положили испит свјетског удружења плесних умјетника (WАDF), имати и иностране судије. Још је рано да говоримо о томе, с обзиром да смо тек прије пар дана послали распис, када нам је од Дирекције „Празника мимозе” потврђено да плесни фестивал улази у програм. Вјерујемо да ћемо ипак имати и интернационалне судије, што би значило за играче, како нашег центра, тако и за све учеснике фестивалa, поручила је Новоселац.

У оквиру плесног фестивала такмичиће се и мажорет ансамбли, а херцегновске мажоретке ће учествовати у ревијалном дијелу – дефилеу.

-Прва асоцијација на “Празник мимозе” су мажоретке, што смо, наравно, имали у виду када смо осмишљавали плесни фестивал, уврстивши као такмичарску категорију мажорет плес са штапом и понпоном. За суграђане и госте који не буду у могућности да пропрате сав фестивал, који ће трајати читав дан, потрудили смо се да направимо ревијални дефиле од мула на Шкверу до Бокине плаже, у коме ће учествовати сви мажорет ансамбли који се буду такмичили. Надамо се лијепом времену, а позитивне енергије сигурно неће мањкати јер видим да су сви јако расположени, желе да учествују на “Празнику мимозе” и да буду његов дио, што је значи да је фестивал препознатљив.

Пријављивање за први Интернационални плесни фестивал Мимозе траје још десетак данa, а у КСЦ “Диано” се надају да ће он постати традиционалан.

-Колеге са којима сарађујем и организације које су ушле у продукцију овог фестивала имају озбиљне намјере. Фестивал би требало да се развија и расте из године у годину. Наравно, није за очекивати да први фестивал буде сјајан и без грешке, што је сасвим нормално и природно, али се надамо да ће, прије свега, бити јако озбиљно организован и да ће сви учесници бити задовољни. Идеја је да већина учесника која долази из иностранства и из наши сусједних држава дођу у петак, како би пропратили програме “Празника мимозе”, да остану у суботу, и да у недељу након такмичења да крену назад. То у неку руку значи и за град и његов туризам, а вјерујемо да ће фестивал сам по себи временом постати дио туристичке понуде Херцег Новог.

Антонија Новоселац је истакла да су поносни што је “Диано” у свом граду препознат као поуздан и креативан партнер.

-Захвалила бих Дирекцији “Празника мимозе”, ЈУК “Херцег фест” и Општини Херцег Нови, зато што у КСЦ “Диано” препознају неког ко је вриједан и неког ко све оно чега се прихвати реализује квалитетно. И ове године “Диано” учествује на отварању и затварању „Празника мимозе“ са својим кореографијама, што нам јако пуно значи, а сматрамо да имамо ниво да пропратимо ниво манифестације каква је “Празник мимозе”, поручила је Новоселац.

То потврђује и чињеница да је “Диано” већ добио четири позива за инострана такмичења током априла: у Италији, Шпанији (Барселона), Бугарској и Грчкој, као и позив за гостовање у Сарајеву. Који ће бити реализовани, зависиће, између осталог, и од епидемиолошких мјера у тим државама.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here