ОДОБРЕНА РЕАЛИЗАЦИЈА ПРОЈЕКТА ИЗГРАДЊЕ СПУСТНИХ РАМПИ НА ПЛАЖАМА

Foto: "Nova šansa u Novom"

Министарство екологије, просторног планирања и урбанизма донијело је Одлуку којом се НВО „Нова шанса у Новом“ одобрава реализација пројекта „Изградњом спустних рампи учинимо да море буде приступачно лицима са инвалидитетом”.

Како наводе из ове НВО, општи циљ пројекта је јачање сарадње локалне самоуправе, јавних институција и НВО сектора у циљу смањења дискриминације особа са инвалидитетом и промоцију једнакости.

Специфични циљеви пројекта су:

1. Анализа стања приступачности плажа лицима са инвалидитетом у општини Херцег Нови. Плажа прилагођена лицима смањене покретљивости и лица са инвалидитетом треба да има посебне спустне рампе или лифтове за улазак у море, тушеве, кабине, мјесто за сунчање и др.

2. Информисање и едукација власника објеката и корисника плажа о важећим законским нормама о Закону о планирању простора и изградњи објеката и Правилнику о ближим условима и начину прилагођавања објеката за приступ и кретање лица смањене покретљивостии лица са инвалидитетом.

3. Изградња три спустне рампе на плажама. Особама са инвалидитетом је за улазак у воду најбоље и најједноставније рјешење спустна рампа. Планирана је израда идејног решења и главног пројекта за спустне рампе на три локације, у Бијелој, Мељинама и Игалу.

На састанцима са представницима Мјесних заједница и Дјечијим домом „Младост” Бијела је предложено неколико локација које су погодне за изградњу спустних рампи на плажама.

Формирана је и комисија од осам чланова који су обилазили локације на херцегновским плажама и који ће на основу договора са Морским добром и Општином Херцег Нови, који су сарадници на пројекту, одлучити које су три најпогодније плаже за израду спустних рампи за кориснике колица.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here