САСТАНАК СИ ЂИНПИНГА И ВЛАДИМИРА ПУТИНА


РТХН у сарадњи са глобалном кинеском медијском кућом CCTV News Content Co. Ltd реализује серијал видео записа и прича из НР Kине.

Кинески председник Си Ђинпинг разговарао је данас поподне са руским председником Владимиром Путином у хотелу Дијаојутај за државне госте у Пекингу. Том приликом, Си Ђинпинг је изразио спремност да се придружи предсjеднику Путину, као и гостима и пријатељима из целог света који су дошли због Зимских олимпијских игара у Пекингу, како би и на тај начин пренели олимпијски дух. Он је такође изразио уверење да ће данашњи „новогодишњи сусрет“ сигурно унети више вилатности у кинеско-руске односе.

Си Ђинпинг је током сусрета истакао да су Кина и Русија активно учествовале у реформи и изградњи глобалног система управљања, те да су заједнички практиковале истински мултилатерализам, чувале прави дух демократије и играле кључну улогу у уједињењу међународне заједнице у превазилажењу потешкоћа и заштити међународне правичности и правде.

Си Ђинпинг је спреман да ради са предсjедником Путином на промовисању континуиране трансформације међусобног повjерења на високом нивоу између Кине и Русије у различитим областима у новим историјским условима, а све у циљу ефективне користи за народе двеју земаља. Си Ђинпинг је истакао да две стране треба да наставе да одржавају блиске
размjене на високом нивоу, снажно подржавају једна другу у очувању суверенитета, безбjедности и интереса развоја, ефикасно реагују на спољно мjешање и регионалне безбедносне претње и одржавају међународну стратешку стабилност. Двиjе стране треба да интензивирају координацију и сарадњу у међународним пословима и да делују као главне земље по питањима као што су борба против епидемије, јачање економије и рјешавање климатских промена, за којима је међународна заједница очајна.

Путин је током сусрета изразио уверење да ће кинески народ сигурно моћи да свијету представи највиши ниво Зимских олимпијских игара и да се радује дивним наступима руских и кинеских спортиста на Зимским олимпијским
играма 2022. године.

Си Ђинпинг је послије разговора одржао банкет за Путина. Две стране су након тога издале „Заједничко саопштење Народне Републике Кине и Руске Федерације о међународним односима и глобалном одрживом развоју у новој ери“. У фокусу тог саопштења су заједнички ставови Кине и Русије у погледу демократије, развоја, безбједности и очувања поретка. Надлежни органи две земље су такође потписали и низ докумената о сарадњи у кључним областима.

Припремила: Ванг Пинг

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here