СРЕЋАН РОЂЕНДАН МАЕСТРУ СТАНИЋУ!

Војо Станић, прославља данас 98. рођендан. Бард црногорског сликарства и у десетој деценији не пропушта кафу на Шкверу, који је и даље наставак његовог атељеа. Данас су му се на рођенданској прослави придружили представници Општине ХН, предсједник Стеван Катић, потпредсједница Весна Самарџић и секретарка за културу и образовање Ана Замбелић Пиштало са поклонима али уз најљепше жеље да још дуго буде са својим Новљанима. Честитали су му рођендан у име града Херцег Новог, којег је велики умјетник одабрао за свој дом још далеке 1951. године.


Пожељели су му добро здравље и да сачува ведар дух и хумор , како би још дуго са својим пријатељима уживао на свом омиљеном мјесту -оном без којег не може и које је његова инспирација, на Шкверу.


Станић је рођен је 1924. године у Подгорици. Одрастао у Никшићу. Академију ликовних уметности завршио је 1951. године у Београду. Добитник је АВНОЈ-еве, Тринаестојулске, Политикине, награде града Загреба, награде Ликовног салона Цетиња, меморијала Милена Павловић Барили… Члан је ЦАНУ , Матице црногорске и црногорског ПЕН центра. На 47. Венецијанском бијеналу 1997. представљао је Црну Гору. Војо воли Нови и новски Шквер као када се први пут сусрео са мјестом на коме се чудесно преплићу дух града и мирис мора, сусрећу се домаћи и гости, рибари и новски ориђинали, пјесници и умјетници, шетачи, маштари, ватерполисти, једриличари. Са њима је Војо и данас причљивији него са новинарима. Па ипак с времена на вријеме пристане да понекоме и понешто каже. За РТВ Херцег Нови забиљежили смо прошле године кратак разговор – И поруке које вриједи запамтити – о Шкверу, умјетности животу.
Станићеве слике и јесу приче. На свакој се нешто догађа. Не само у првом, понекад прича оживљава у другом или чак трећем плану. Оне су као времеполов, хроника града Херцег Новог у коме Војо живи и ствара више од седам деценија. И премда не одлази више у атеље – његови изласци на Шквер – догађај су којем као ни сликама није потребно објашњење, само да се осјети душом присуство сликарског барда Медитерана. Уосталом у једном давном разговору забиљежили смо Војову мисао: Имате право на свој утисак за све што гледате, и природу и слике. То је право и поштено и то је једина истина.
Срећан рођендан маестро и да још дуго будете са нама!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here