ГАЛИЋ: УКИДАЊЕ КОВИД ПОТВРДА У ТРЖНИМ ЦЕНТРИМА

Након пораста броја новообољелих које смо имали крајем прошле године као и у првој седмици јануара ове године уследио је пад у броју новорегистрованих случајева у последње три седмице, тако да је број новообољелих у посљедње двије седмице мањи за око 50% у односу на претходне двије недјеље. Без обзира на овај податак дневни ниво оболијевања је и даље висок тако да опуштања не треба да буде,казао је директор Института за јавно здравље Црне Горе, др Игор Галић, на конференцији за медије поводом тренутне епидемилошке ситуације:

– Сходно тренутној епидемиолошкој ситуацији, Влада Црне Горе усвојила је сљедеће мјере у борби против новог корона вируса које важе од 4. до 18. фебруара:

1. Укидају се KОВИД потврде у тржним центрима;

2. Дозвољава се присуство публике спортским такмичењима у унутрашњости спортских објеката до четвртине од укупног броја мјеста за сјеђење уз посједовање КОВИД потврде, ношење маске и одстојања од два сједишта између гледалаца.

Ове, као и остале противепидемијске мјере важе до 18. фебруара уз напомену да, у зависности од тренутне епидемиолошке ситуације оне могу бити промијењене.

Истина је да  се у Црној Гори спроводи највећи број тестирања у региону на 1000 становника, чиме смо у претходном периоду и детектовали велики број случајева што указује на добар надзор над пандемијом.

Kада поредимо податке у задњих 7 дана о броју новообољелих на милион становника Црна Гора се налази иза већине развијених земаља Европе као што су Данска, Француска, Белгија, Њемачка, Хрватска и друге.

Такође, након 21. децембра од када је Омикрон сој доминантан у Црној Гори,  број пријављених смртних случајева је 0,3% у односу на укупног броја нообољелих што је 4 до 6 пута мање него када је Делта сој био доминантан у нашој земљи и ови подаци указују да је леталитет  од новог корона вируса у Црној Гори мања него у земљама региона.

Свакако и даље је неопходно да се поштују противепидемијске мјере, са посебним акцентом на вакцинацију. Само поштовањем мјера уз адекватно спроведену имунизацију можемо утицати на смањење удјела смртности. Нажалост преко 80% пацијената који су изгубили битку са овом болешћу је било невакцинисано. Због наведеног још једном апелујемо на грађане да се вакцинишу уколико то нису учинили, или ако им је прошло 5 мјесеци од посљедње дозе вакцине приме и трећу бустер дозу, казао је др Галић.

Институт за јавно здравље Црне Горе ће као и до сада пратити епидемиолошку ситуацију и у складу са добијеним подацима предлагати нове мјере.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here