НЕ ДАМО НИ ПЕДАЉ БОЛНИЧКОГ КОМПЛЕКСА, ПОРУЧИЛИ ГРАЂАНИ СА ПРОТЕСТА

Грађани  Херцег Новог  неће дозволити  измјештање болнице Мељине,  захтијевају да држава раскине купопродајни уговор са Атлас групом  и поручују да се не смије отуђити „ни педаљ имовине“ тог комплекса – казао је предсједник Клуба добровољних давалаца крви Херцег Нови и један од организатора данашњег протеста за спас болнице Мељине,  Зоран Срдановић.

-Нећемо се помирити са губитком болнице и болничког комплекса. Ово није ничија прћија, ово је грађана Херцег Новог и људи који  долазе као туристи и који долазе да се лијече овдје. Болница мора да остане овом граду. У име организационог одбора поручујем Кнежевићу да ово није његово власништво. Новац који тражи од државе нека тражи од оних који су му омогућили  да купи болницу а сви добро знамо начин на који је  купљена и стање у којем се болница тренутно налази –казао је Срдановић и захвалио свима који су дошли како би заједно упутили поруку да је болница власништво грађана Херцег Новог.  Захвалио је и СО ХН која је брзо реаговала и упутила закључке надлежним министарствима. 

Војо Миљанић је захвалио љекарима, медицинском и немедицинском особљу који дају себе како би се грађани у овој болници успјешно лијечили.

-Неко је на претходном протесту рекао да су минут или два понекад пресудни да се спаси људски живот, а за вријеме које нама треба да стигнемо до Котора, много живота може бити спашено. Ова болница мора да остане и опстане у овом граду, а на нама је да дамо све да се то постигне. Она није луксуз него потреба. Пет генерација моје породице се овдје лијечило и сигурно нисам једини такав, има нас још. Поручио бих Душку Кнежевићу који тражи одштету од 74 милиона еура, да му не треба дати ни 74 еура, а нека каже грађанима на основу чега тражи толики износ одштете када знамо да ништа није уложио у болницу, казао је Миљанић и још једном позвао грађане да сви заједно стану у одбрану болнице у Мељинама.

Никола Бојанић је нагласио да су и њему као и многима у болници спасили живот кад је био рањен.

-Меша Селимовић је давно рекао да је на жељезничким станицама више било искрених пољубаца, него у сaлама за вјенчање. Тако зидови ове болнице сигурно памте искреније молитве него многи зидови наших цркава. Желим да се наши унуци овдје рађају, наши грађани овдје лијече, јер нама је сваки грађанин вриједан. Ово је болница грађана Херцег Новог, и нећемо је дати, будите сигурни!, рекао је Бојанић. Како је закључио, ако се проблем болнице не ријеши позитивно за грађане, радикализоваће протест.

Миранда Ћурчија, НВО Диабетлајф дала је подршку скупу у име и дијабетичара и лично.

-Ако останемо без болнице немамо право на живот. Болница мора да опстане. Подршка је јако битна и морамо сачувати болницу по сваку цијену, поручила је она. 

Ксенија Матовић је указала на индикативне закључке са сједнице СОХН међу којима ниједан није гласио да траже хитан раскид уговора са Атлас групом.

-А то је био основни закључак са све четири претходне сједнице. Што се тиче предлога који су се чули на сједници Скупштине да се гради нова болница, сматрам да је то бацање прашине у очи грађанима, зато што је ПУП Херцег Нови, као највећи и најважнији стратешки документ развоја града, усвојен прије двије године на период до 2030. године, не предвиђа изградњу никакве болнице. Предлажем организаторима радикалније мјере, да се грађани Херцег Новог пјешице упуте ка Влади у Подгорици и да уруче писмо које ће садржати само тај један захтјев да се хитно раскине уговор jер ова агонија предуго траје, казала је Матовић.

Подсјећамо, за 1. фебруар заказан је састанак у Министарству здравља на коме ће се разматрати статус болнице и начини рјешавања нагомиланих проблема.

Државни секретар Министарства здравља Вељо Чађеновић казао је недавно за РТХН да тизмјештање болнице није опција, јер Влада има начин да постојећу ревитализује и да је врати у државно власништво.

За текуће пословање и опстанак болнице у Мељинама Министарство здравља и Министарство финансија и социјалног старања су обезбједили средства, а по ријечима Чађеновића биће оперативно ускоро око 700.000 еура, док је за прелазак болнице у државно власништво и у систем јавног здравства потребно између 10 и 12 милиона еура.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here