НАШ ГОСТ: АВИОКОНСТРУКТОР УРОШ ТЕРЗИЋ

Авиоконструктор, Новљанин Урош Терзић већ деценијама гради успјешну каријеру. Тренутно живи у Фениксу у Америци, а радио је у Јапану, Њемачкој, Канади, Бразилу и Кини. Био је ангажован за компаније Micubisi air, Boing, Embraer и друге.  Један је од конструктора авиона које у флоти има Air Montenegro – Embraer 195.

Урош Терзић основну школу и гимназију завршио је у Херцег Новом, а машински факултет – авио смјер у Београду. Има богато искуство у пројектовању авионских система. Премда је одрастао на Шкверу и провео десет година у базену и на једрилицама, као мали волио је научну фантастику и филмове о космонаутима и то је био неки сан који је покушао да оствари.

-У тренутку када сам дипломирао на београдском Факултету ваздухопловни смјер, ваздухопловна индустрија је била уништена у нашој земљи. Били су ратови 90-их и ја сам био стављен пред избор да ли да се вратим у Херцег Нови и покренем неки посао или да се бавим струком коју сам одабрао. Одлучио сам се за струку и 1996. године са породицом, женом и ћеркицом од 10 мјесеци отишли смо у свијет. Мој животни пут доказује да је одлука само у глави, ако желите искрено и станете иза те ваше жеље све је оствариво, казао је Терзић који је био гост Слађани Рашо у емисији Новско јутро.

У једном периоду живота десило му се да живи на три различита континента за мање од годину, а на новим пословима је сретао старе колеге јер, како каже, у авио индустрију укључена је релативно мала група људи.

-Били смо у Америци, прешли смо у Њемачку. Први дан на послу срео сам се бар са 10 инжењера са којима сам радио на неким ранијим пројектима. То је било прилично стресно искуство са једне, а са друге стране феноменално. Путовати је богатство, али потпуно је друго искуство посјетити једну земљу као туриста и у тој земљи живјети и провести дуже вријеме. То су потпуно два различита искуства, прича Tерзић.

Од свих земаља у којима је био истиче да му је Бразил био најприроднија средина.

-Као и сви Новљани, ја сам прилично социјалан и није нам тешко да се прилагодимо. Било је интересантних искустава. Јапан је изузетно карактеристичан и ту смо провели четири године. То је предивна земља и људи. Од свих земаља у којима сам био можда је Бразил био најприроднија средина и најближа по култури и генерално у ваздухопловној индустрији има пуно инжењера. Ваздухопловство је врло успјешно и имају једну од три најквалитетније ваздухопловне компаније. То је Embraer за коју сам радио три године. Са Бразилцима сам успоставио најблискији контакт, казао је Терзић.

Ваздухопловство има будућност јер је незамјењив вид саобраћаја на дугим релацијама, прије свега због ефикасности и брзине, казао је Терзић.

Опширнији разговор са Урошем Терзићем послушајте у емисији Новско јутро.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here