ЧАЂЕНОВИЋ: ДРЖАВА ИМА МОДАЛИТЕТЕ ЗА РЈЕШАВАЊЕ СТАТУСА БОЛНИЦЕ, НИЈЕ РЕАЛНО ЊЕНО ИЗМЈЕШТАЊЕ

За текуће пословање и опстанак болнице у Мељинама Министарство здравља и Министарство финансија и социјалног старања је обезбједило средства, док је за прелазак болнице у државно власништво и у систем јавног здравства потребно између 10 и 12 милиона еура, што је такође један од модалитета који разматрају у надлежном министарству, казао је Вељо Чађеновић, државни секретар Министарства здравља гостујући у емисији „ У четири ока“ РТХН уреднице Нине Алорић.

Закључком Владе, обезбијеђено је више од 700 000 еура које ће ускоро бити оперативно, казао је Чађеновић.

– За текуће потребе болнице и њен рад нема проблема, него тражимо модел како да болницу вратимо у јавно здравство. Стечајни управник има гаранције Министарстава финансија и здравља да ћемо да уплатимо недостајућа средства, Министарство финансија је расположено да то уради. Свакодневно имамо разговоре са финансијама, стечајним управником, са др Елез и предсједником Општине Стеваном Катићем и стварамо амбијент да се трајно ријеши проблем. Следеће недеље биће уплаћено пар стотина хиљада еура, како би се измириле неке обавезе, а Фонд је већ уплатио дио новца. Иде се у том правцу да болница опстане, казао је Чађеновић.

Ситуација у којој се налази ова установа је сложена, судски поступци се воде на неколико адреса, па чак и у иностранству. На столу су различити модалитети којим би се рјешио статус болнице, објаснио је Чађеновић.

-Имамо могућност по закону да болницу узмемо у закуп, можемо и да откупимо дуг и нису у питању превелика средства. Ријеч је о износу од 10 до 12 милиона евра, што и јесте и није мало, али 80 % тих средстава би се вратило у буџет. Понављам, није проблем текуће пословање него наћи трајно рјешење – да се не би ширио страх, да се не би протестовало, да се не би шириле гласине. Разумијем страх грађана, ова болница има традицију, квалитет, и премда су рекли да је пуно три болнице од Херцег Новог до Котора, ја кажем да није јер ако није пуно оволико кафића и кладионица, није ни болница које су пресудно важне за животе грађана.

Како је истакао, 1. фебруара биће одржан састанак свих релевантник министарстава и институција по питању болнице Мељине, а наћи трајно рјешење је императив. Он појашњава да им никада није било у плану да затворе било коју болницу али и признаје да их је допис стечајног управника тргнуо да енергичније дјелују по питању болнице Мељине.

-Од када смо дошли на ове позиције, наш циљ је да здравство, које је било у лошем стању, унаприједимо. План је био скрининг болница и домова здравља како бисмо видјели гдје су слабе тачке, како бисмо створили боље услове и здравствену заштиту коју грађани заслужују. Дошли смо да отварамо а не да затвармо здравствене установе. Није нам ни у једном тренутку било на памети да се затвори болницу у Мељинама. Али је споран правни процес и то што је приватизована и остављена на милост и немилост, не знам коме. Ми смо одреаговали, радимо, кршимо у једну руку Закон јер улажемо у њу. Али због тога што смо је препознали као важну, бавимо се њом.

Чађеновић није желио да коментарише захтјев власника Атлас групе Душко Кнежевић за одштетом нити арбитражом, јер како каже, то је предмет ВДТ, те да траже рјешење не мијешајући се у ток правних процеса. Закључује да болница у Мељинама није прва лоша приватизација ни у Херцег Новом нити у Црној Гори.

НИЈЕ ОПЦИЈА ИЗМЈЕШТАЊЕ И ГРАДЊА НОВЕ БОЛНИЦЕ

Није лако изградити нову болницу и то није опција за Херцег Нови.

-Није реално да се гради нова болница у Херцег Новом, имамо начин да се постојећа ревитализује, да функционише и да се врати у државно власништво. Није лако изградити болницу, а прва која се буде градила у Црној Гори биће она у Пљевљима за коју су средства обезбијеђена из ИПА фондова и у току је израда идејног рјешења. Када је ријеч о болници у Мељинама, када је извадимо из дугова и повратимо у јавно здравство, онда ћемо говорити о реконструкцији одређених блокова, казао је Чађеновић.

Није искључио да се осавремењавање деси у наредном периоду.

ИНСТИТУТ „ДР СИМО МИЛОШЕВИЋ“ – У ТОКУ ПРЕГОВОРИ ДА ДРЖАВА ОТКУПИ ДУГ

Премда је Институт „Др Симо Милошевић“ у власништву државе 51%, а 49% припада приватним власницима, држава преговара како би откупила дуг који ова здравствена установа има по пресуди Привредног суда Србије.

-Та пресуда је извршна и Привредни суд Црне Горе је то признао. Главни дуг је око 3 милиона еура, а са каматама је око 8 милиона. У току су преговори да држава откупи дуг. И менаџмент Института је већ ступио у контакт са повјериоцем из Србије, већ водимо разговоре да нађемо која је то цифра како бисмо проблем ријешили. Ту се сада укључила и заштитница имовинских интереса Црне Горе, а била је искључена око поступка у вези са дугом. Лакша је ситуација око Института и то ћемо јефтиније ријешити него када је болница у питању. Очекујем да ћемо током ове године очистити дугове Института и тада ће он лакше функционисати, казао је Чађеновић.

Истакао је да Институт има капацитета и програми са скандинавским државама су изузетно добра прича. Он је позвао в.д. директора Института др Сава Марића да дође у Министарство здравља на разговор за који су увијек расположени као и за додатно савјетовање око рјешавања проблема.

Погледајте емисију „У четири ока“.

2 COMMENTS

 1. Pravo rješenje.
  U JAVNO ZDRAVSTVO bolnicu Meljine i Institut
  ,,Dr.Simo Milošević.
  Institut je rudnik zlata.Ne bi ga valjalo privatizovati.
  Dobrom upravom, taj će se novac brzo vrata državi.
  Na ponos svih nas.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here