ДР КОМАР: ОПРЕЗ ПРИ ПРОЈЕКТОВАЊУ ЕПИДЕМИОЛОШKЕ СИТУАЦИЈЕ

Премда је у посљедња два дана примјетно смањење пацијената у ковид амбуланти, епидемиолошка ситуација је нестабилна и мијења се из дана у дан, прича за РТХН вд директор Дома здравља Херцег Нови др Горан Комар.

Он је казао да је прилком процјене и предвиђања епидемиолошке ситуације потребно бити веома опрезан, јер је већ данас повећан број посјета ковид амбуланти.

– У структури обољелих уочавамо и оне који показују нешто сложенију, односно средње тешку клиничку слику. Региструјемо извјесно и појаве упала плућа, који, ипак, не резултирају тешким клиничким сликама, које би захтијевале хоспитализацију – наводи он.

Др Комар истиче да је особље Дома здравља прекомјерно напрегнутно. Нарочито, како је казао, служба патронаже у минулих седам дана. Установу оптерећује обољевање љекара и медицинских техничара.

– Изашли смо из једног изузетно тешког периода. Означио бих га и као критичног, са становишта управе, а који смо превладали на начин што смо поред постојеће ковид амбуланте, овако несретно смјештене и затечене када смо доспјели на ову дужност, отворили и ковид амбуланту у Игалу. То је заиста било спасоносно, да се превалдају ти дани, када нам је подједнак број грађана стизао пред зграду и пред ковид амбуланту у Игалу – прича Комар.

Падом броја обољелих амбуланта у Игалу враћена је у редован рад, али је током прве половине јануара био велики изазов опслужити многобројне грађане који су тражили помоћ у обје ковид амбуланте.

– Сви пацијенти који гравитирају амбуланти у Игалу су дошли овдје. Имали смо огроман број телефонских позива, које нисмо могли да апсорбујемо и поред тога што смо основали кол центар, као алтернативу пацијентима који не могу добити изабрани тим. А нису га могли добити из разумљивих разлога – казао је Комар.

Кол центар је активан већ неколико мјесеци и показао се као ефикасно рјешење за пацијенте којима су потребне рутинске терапије. У њему је ангажован кадар Дома здравља.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here