СЈЕЋАЊЕ: ОДЛАЗАК ТЕНИСКОГ ЕНТУЗИЈАСТЕ РАДА ПОПОВИЋА

Након краће болести у 85. години преминуо је дугогодишњи туристички радник и тениски спортски заљубљеник Радомир Поповић – Раде Поп.


Поповић је највећи дио радне каријере провео као директор Монтенегро туристичке агенције у Херцег Новом, али остаће упамћен по његовој невиђеној страсти која се звала тенис. Уз Ивана Хуића, Хама Кустурицу, Раде Поповић био је оснивач Тениског клуба Херцег Нови. Истина популарни Поп није имао неке запаженије резултате у тенису али тај спорт му је био смисао и циљ живота. Више од 50 година био је на теренима ТК „Херцег Нови“ и бившег СБС на Топлој. Био је предсједник клуба и готово читав свој вијек провео је уз тенис и тенисере. Под његовим надзором стасавали су Јанко Вучетић, познати тренер и први селектор у пионирској селекцији Новака Ђоковића, а касније и Данка Ковинић најбоља црногорска тенисерка и бројни други реномирани играчи тениског спорта. Један је од иницијатора тениских турнира Мимозе који су скоро три деценије у фебруару и марту окупљали тенисере бивше Југославије, а касније Србије и Црне Горе. Било је то такмичење које је својим квалитетом и добром организацијом изборило мјесто у календару Тениског Савеза Југославије касније Тениског Савеза Црне Горе. Тај невиђени ентузијазам Рада Поповића постао је не само симбол тениског клуба него и инспирација бројним тенисерима који су долазили и одлазили из клуба са Милашиновића плаже.

Раде Поп, Раде Кецојевић, Јовица Чолић, Шпиро Ненадовић, Оливера Доклестић ударили су темеље ветеранским турнирима у херцегновској средини и били претече Тениског турнира ветерана по којем је Тениски клуб „Херцег Нови“ препознатљив у земљи и региону.

Они који су се окупљали око Поповића на тениским теренима нијесу заборавили његово мјесто и улогу у херцегновском клубу па су 2017. године организовали дружење њему у част поводом његовог 80. рођендана. Турнир је носио назив „Поп“ а организатори и учесници ове несвакидашње манифестације изненадили су слављеника на завршној вечери јер сви су се на рођенданском слављу појавили у дресу назива турнира и са натписом „срећан рођендан Раду Поповићу“.


Тенисери, тениски радници и сви који су га познавали памтиће га као човјека великог срца, широких погледа и добрих намје. Раде Поповић Поп биће сахрањен данас на гробљу код цркве Светог Спаса на Топлој.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here