ХУМАНИ ЧИВИЛУК НА ТОПЛОЈ: ГАРДЕРОБА НАЛАЗИ ПУТ ДО ОНИХ КОЈИМА ЈЕ ПОТРЕБНА


Пад стандарда утицао је куповну моћ грађана. Поред све актуелнијих секнд хенд рардњи, у Његошевој улици појавио се први хумани чивилук – ако немаш однеси.


Мајице, кошуље, џемпери, панталоне… Гардероба која је донешена на поправку у кројачки салон, а по коју годинама нико није дошао нашла је своју сврху. Власница кројачке радње Рада Вујичић дошла је на идеју да заборављене ствари окачи испред своје радње на тзв. хумани чивилук.

– То је било спонтано, ништа планирано. Често преслажемо ормаре и нешто нам ваља или не. Та гардероба обично заврши у црној врећи јер не знате коме би одговарала. Нисам сигурна да ли људи долазе намјенски у Црвени крст и узимају шта им треба. Дошло је вријеме да се ми свог сиромаштва изузетно стидимо, казала је Вујичић.

Акција иако траје свега неколико дана налази пут до оних којима је намјењена.

-Узимају гардеробу. Остају вјешалице празне. Грађанима којима је неопходна гардероба не треба да се стиде. Биће и дјечије гардеробе. Прво смо избацили љетну, али допуњавамо и са зимском. Ријеч је о нашој или гардероби од пријатеља, објашњава Вујичић.
Захвална је што је суграђани зову и распитују се да ли могу да донесу одјевне предмете. Сматра да би тебало акцију проширити и на друге дијелове града.
-Ова акција може да заживи и у сваком мјесту да се направе овакви чивилуци. Оваква роба се продаје у радњама друге руке и тамо улазимо без стида. Апелујем на суграђане да не треба да осјећају стид већ да без устручавања са овог хуманог чивилука узму комад гардеробе који им је потребан, поручила је Вујичић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here