МУЈИЧИЋ: САНИТАРНА ИСПЕКЦИЈА ПОЈАЧАЛА КОНТРОЛЕ

Током новогодишњих празника када је за улазак у Црну Гору осим потврде о вакцинацији био неопходан и негативан тест,  посао санитарне инспекције је био додатно закомпликован, изјавила је главна здравствено санитарна инспекторка Kармела Мујичић,  гостујући у Новском поподневу.

– Прво, странци нису могли да уђу ако нису имали обје потврде, а наши грађани нису знали или нису могли да разумију о чему се ради. Дошло је да смо имали  јако велики број прелазака границе и морали смо издавати рјешење о самоизалацији. Инспектори су граничне прелазе морали  покривати 24 сата. У овом периоду када је мање прелазака и нема једног од услова за улазак у Црну Гору, нисмо више тамо. Гранична полиција контролише ковид потврде.  Шаљу нама податке и издајемо рјешење о самоизолацији  и шаљемо мејлом, вибером или поштом, казала је Мујичић.  

Навела је и да је доста страних држављана враћено са границе.

-У различитим земљама различито је трајање валидности вакцинације. На примјер у Хрватској је то девет мјесеци, у неким земљама ЕУ годину, и онда рачунају да ти услови важе и за Црну Гору. Зато је јако битно да се путници упознају са правилима земље у коју долазе. Страни држављани долазе и да немају потпис љекара на потврдама. Знали смо их враћати и ако нема тзв. QR код. Санитарна инспекција је доступни свима за било какво објашњења а имали смо  јако пуно позива из Србије, БиХ и других земаља са питањима о условима уласка у Црну Гору. То регулише полиција са границе, објаснила је Мујичић.

Како истиче у данима пред Нову годину и за вријеме празника повећао се број заражених у Црној Гори и та бројка је у појединим данима износила и преко 2.500. Свима је било потребно уручити рјешење о самоизолацији.

Одлука о скраћивању самоизолације за обољеле и контакте обољелих оптеретила је комуникацију санитарних инспектора и грађана.

– Kада изађе  у Службеном листу одлука се поштује од датума, када је изашла. Министарство је овом одлуком ставило да се   аутоматски поништава тих неколико дана самоизолације и било јако пуно позива, а инспекција није могла да одједном свима пошаље рјешења. Сада се све вратило у нормалу, казала је Мујичић. 

Она је додала да задњих  седмица инспектори  мање контролишу људе у самоизолацији,  јер немају времена  да се баве тиме, а један испектор не може да напиште, исконтролише и пошаље рјешења.

 Санитарна инспекција нема сазнања да се у Херцег Новом издају лажне ковид потврде:  

 – Санитарна инспекција није овлашћена да контролише издавање лажних ковид потврда, већ је за то задужена Управа полиције.  Немамо сазнања о томе. Сазнала сам из медија да је др Комар изјавио да се у Херцег Новом појавиле лажне Ковид потврде. То истражује Управа полиције, ни једна инспекција не може да уђе у приватни посјед, једино ако  суд да овлашћење морате имати доказ да се тамо нешто дешава. Ми немамо те доказе, навела је она.

Инспектори, иначе,  уредно контролишу   поштовање  свих санитарно хигијенских  мјера у објектима.    

Током 2020. и 2021. примљено је још 13 инспектора, сада их је укупно 39 са главном санитарном инспекторком.

-Сада је пет инспекторки на трудничком или породиљском одсуству. Увијек неко користи годишњи тако да је на терену око 30 инспектора што за овај обим посла није довољно. Још два инспектора су примљена за Херцег Нови, и по један у Котору и Тивту. По два санитарна инспектора су на граничним прелазима на аеродромима у Подгорици и Тивту – казала је Мујичић.

   

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here