ПОЈАВА ДИВОКОЗА У МАСИВУ ОРЈЕНА

Парк природе Орјен

Ловачко друштво „Орјен“ , Агенција за развој и заштиту Орјена , Планински клуб „Муника“, Алпинистички клуб “Нискогорци“ и Планинарски клуб „Субра“ упутили су заједничко саопштење у којем наводе да су се појавиле дивокозе у масиву Орјена.

-Током викенда, Херцегновљанин Ћиро Преочанин је направио јасан снимак дивокозе на сипару подно процјепа Вратло у масиву Орјена (Каменска планина). Преочанин је успио да направи снимак довољно оштар да се са сигурношћу може препознати примјерак дивокозе. Овај снимак, за све нас који се занимамо Орјеном, донио је велику радост. Дивокозе у масиву Орјена су доста често виђане до почетка друге половине 20. вијека. Постоје о тме подаци у научној литератури. У гребену Реовачких греда и Вучјег зуба (Кривошије) помиње их географ Љубо Михић. Ових дана, захваљујући планинару Ћиру Преочанину, добили смо доказ о њиховом повратку у Орјен.

Ловачко друштво „Орјен“, Агенција за развој и заштиту Орјена , Планински клуб „Муника“, Алпинистички клуб “Нискогорци“ и Планинарски клуб „Субра“ овом објавом подсјећају на обавезу чувања заштићених врста дивљачи и изражавају наду у постојање интелигенције  код свих  наоружаних људи који  се крећу кроз   природу, те  да се неће усудити да  нашу заједницу саблазне убиством овакве животиње у масиву Орјена. У супротном, обавјештавамо јавност  да ћемо јавно објавити  имена  лица која направе то кривично дјело, да ћемо од Управе  полиције захтијевати  трајно одузимање  оружја том лицу и свима који  са тим лицем  буду  у друштву, да ћемо јавност  обавјестити о  садржини кривичне пријаве  и извјештавати о  квалитету поступања  полиције, тужилаштва и суда  по тој пријави. Позивају се  грађани да помогну у заштити дивокоза у масиву Орјена, наведено је у саопштењу.

Фото: илустрација

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here