ПОЧЕЛО ПОДНОШЕЊЕ ЗАХТЈЕВА КОРИСНИЦА НАКНАДА ЗА МАЈКЕ СА ТРОЈЕ И ВИШЕ ДЈЕЦЕ

У центрима за социјални рад почела је предаја захтјева за обештећење корисница које су имале право на накнаду по основу рођења троје или више дјецe. То могу урадити само кориснице којима је ово право припадало у периоду од 1. јануара 2016. до 30. јуна 2017. године.

Осим да треба да приме захтјеве и потребну документацију, у Центрима за социјални рад нису имали више података.

Међутим, кориснице су од данас искористиле своје право да се пријаве за обештећење, прича нам суграђанка Станица Лаловић.

-Дошла сам да се информишем. С обзиром на то да рјешење нисам сачувала, мислила сам да се то никада више неће повратити и све отписала. Имала сам одреске о примању накнаде, и дјевојка у Центру за социјални рад је била веома љубазна и рекли ми да ће на основу тога извући и рјешење. Послали су ме у пореско да узмем потврду да нисам порески обвезник и да потом идем у ПИО да узмем доказ да имам услов за пензију. Идем да урадим шта су ми рекли, казала је Лаловић.

Нада се, како каже, да ће овог пута имати право на накнаду до краја живота и премда је она износила 192 еура, била је довољна за плаћање режија.

-За мене ово доста значи. По струци сам грађевински техничар, али у овој држави, нажалост, никада нисам радила у струци. Била сам на Бироу, радила као собарица, чистачица, чак сам и козе чувала како бих имала извор прихода и да ме не би малтретирали којекакви послодавци, шефовали ми. Нисам хтјела да дозволим то. Док сам имала накнаду за мајке са троје и више дјеце, имала сам сигурност, стари се. Потребна је сигурност. То је 192 еура, али довољно за плаћање режија, казала је Лаловић.

Подсјећамо, кориснице могу поднијети захтјеве у наредних 60 дана, а уз то потребно је приложити доказ о обустави права на накнаду, те доказ да корисница није порески обвезник, односно да не користи право на пензију.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here