ЦДПР: ДОНАЦИЈА ДЈЕЧИЈЕМ ОДЕЉЕЊУ ОПШТЕ БОЛНИЦЕ У БЕРАНАМА

Поводом Међународног дана дјеце обољеле од карцинома Црногорско друштво за борбу против рака (ЦДПР) донирало је графике и цртеже студената Факултета ликовних умјетности (ФЛУ) са Цетиња – Одсјек за графику, Дјечјем одјељењу Опште болнице у Беранама.
Ријеч је о радовима студената професорке Марије Каписоде: Анђеле Мрвошевић, Викторије Перошевић,
Лане Булатовић, Маје Филиповић, Кристине Филиповић, Иулиане Булатове, Јелене Каваја, Лане Вукчевић, Иване Милић, Јоване Мијановић, Весела Маџгаља, Хелене Благојевић, Миланке Мирковић, Анђеле Булатовић, Маше Бојанић, Милице Ћуктераш, Душице Трцета, Сашке Бојић, Монике Вујисић, Инес Вуковић и Матеја Пековића.
-Цртежи и графике уз свесрдну помоћ Црногорске академије наука и умјетности (ЦАНУ) око њиховог опремања, предати су шефици дјечјег одјељења др Љиљани Вуковић, да красе све дјечје, љекарске и сестринске собе, као и амбуланте и остале просторе Дјечјег одјељења Опште болнице у Беранама и дјеци свакако учине боравак много пријатнијим за вријеме надамо се успјешног лијечења и опоравка. ЦДПР ће настојати и у будућем раду да помаже у оквиру својих могућности ИБД КЦЦГ, али и дјечја одјељења општих болница у Црној Гори.
Према расположивим подацима у Црној Гори од малигних болести годишње оболијева близу тридесеторо дјеце. Подаци показују да је дупло виш дјечака, тј двије трећине наспрам једне трећине дјевојчица.Најчешће дијагнозе малигних болести код дјеце и адолесцената (0 – 18), у Црној Гори, су биле леукемије, затим малигни тумори мозга, кости и лимфоми. У претходној години у старосној доби до 18. година у нашој држави регистровано је седам смртних
случајева од малигних болести, саопштено је из ЦРДП.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here