СПРИЈЕЧИТИ ОКУПЉАЊА У ЗАТВОРЕНОМ ПРОСТОРУ

Институт за јавно здравље Црне Горе

Окупљање великог броја људи у затвореном простору се мора спријечити, како не би дошло до заражавања здравствених радника и великог броја грађана, који би захтијевали здравствену заштиту, казала је епидемиолошкиња Института за јавно здравље (ИЈЗ) Милена Поповић Самарџић.

Она је, у Јутарњем програму  РТЦГ, навела да је то требало урадити на вријеме, у оном моменту кад се знало да у Црној Гори постоји локална трансмисија омикрон соја коронавируса.

Поповић Самарџић је истакла да су од Владе тражили забрану окупљања у затвореном простору, како би се видјело какав је ефекат, који ће нови сој имати у односу на хоспитализацију и тешке случајеве.

Она је појаснила да се рестриктивне мјере уводе, како би се смањио пренос вируса.

-Закон великих бројева је неумољив. Kад имате инфекцију и болести које су благе, ако дође до заражавања великог броја људи, оно што очекујете је да ће доћи до оптерећења болница. Наша дужност је да обезбиједимо да сваки грађанин који захтијева болничко лијечење има свој кревет. Надамо се да смо нешто научили из претходног периода, рекла је Поповић Самарџић.

Како преноси портал РТЦГ, Поповић Самарџић је казала да би, ако би дошло до повећаног броја случајева, а пацијенти би стајали испред здравствених установа, имали колапс здравственог система, што је потребно превенирати.

-Дакле ми морамо да спријечимо колапс, поручила је Поповић Самарџић.

Она је оцијенила да је током јучерашњег прослављања Бадњег дана у Црној Гори било извјесно кршење мјера, али су, како је казала, људи били вани. Мања је трансмисија кад имате окупљање вани и кад може да се одржава дистанца између људи.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here