МЦП: НА БАДЊИ ДАН БЕЗ КУЛТУРНИХ ПРОГРАМА УОЧИ НАЛАГАЊА БАДЊАКА

Свјесни да и овај Божић, као и онај прошле године, долази у данима великих искушења које је Господ попустио на читав свијет, и које свакодневно односи животе најближих, из Митрополије црногорско приморске обавјештавају да неће организовати уобичајене културно-духовне програме који прате налагање бадњака.

-Послије Свете литургије на Бадње јутро, свештенство ће благословити бадњаке, а сви вјерници ће у току цијелог Бадњег дана моћи да дођу до парохијских цркава и приложе бадњак, запале свијећу и помоле се Богомладенцу Христу за здравље и напредак своје породице и својих ближњих.

Како наводе из Митрополије, настоје да подрже и спроведу све оне здравствене мјере које не задиру у елементарна људска права и вјерске слободе људи.

-Имајући у виду сложену епидемиолошку ситуацију и одговорност, како пред Богом тако и пред људима, у божићне празничне дане биће служено и по неколико литургија у парохијским и манастирским храмовима, гдје то дозвољавају црквена правила. Ово чинимо како би се избјегле уобичајено велике гужве на божићним литургијама, а у исто вријеме свима  који су се спремали постом и молитвом омогућили да приступе светим тајнама Христовим.

Наводе да је наш народ одувјек знао да се молитва не прекида ни у најтежим животним тренуцима, нити се престаје са празновањем благословених празника и онда када људе освоји највеће земаљска туга. Баш тада треба умножити и појачати молитве како за покој душа тако и за здравље и благослов свих.

-Како ништа не бива без Божијег допуштења, тако и ово искушење које је Бог попустио на цио људски род, можемо да искористимо да се подсјетимо како су ови благи дани били прилика да сва породица буде на окупу, сабрани око огњишта, уз старе обичаје, трудећи се да сваки наш дом и свака породица личи на Витлејемску пећину, а тиме и на Свету породицу у којој се родио Богомладенац Христос.

Нека се Христос Богомладенац, Његова правда, истина и љубав, зацари у срцима вјерних уз молитвене жеље за брзо оздрављење оних који страдају од поменутог вируса и свих других болести, као и за укријепљење: љекара и медицинског особља који се уз надчовјечанске напоре боре за живот сваког обољелог.

Нека је слава на висини Богу, а на земљи мир, међу људима добра воља. Христос се роди! Ваистину се роди!, наводе из Митрополије црногорско приморске.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here