КРОЗ ЕВРОПСКИ ПРОЈЕКАТ ДНЕВНИ ЦЕНТАР ПОБОЉШАО УСЛОВЕ РАДА И БОРАВКА КОРИСНИКА

Дневни центар за дјецу са сметњама и тешкоћама у развоју кроз пројекат “Побољшање квалитета услуга које се пружају дјеци са сметњама и тешкоћама у развоју кроз увођење нових услуга обуке и савјетовања за дјецу, родитеље и запослене” успјели су да набаве минибус, реализују обуке за запослене, али и уведу услуге савјетовања, саопштено је на данашњој конференцији за новинаре.

Директорица Дневног центра Драгица Косић подсјетила је да су 17. јануара почели реализацију пројекта, којег су финансирали ЕУ и Влада Црне Горе.



-За наш пројекат добили смо око 79.000 еура , а састојао се од акредитованих програма лиценцирања услуга и побољшање квалитета услова. Кад смо кренули били смо у страху јер је била корона и нисмо радили, али дошли смо до краја и врло успјешно завршили све активности на пројекту. Имали смо подршку Општине Херцег Нови и Канцеларије за међународну сарадњу који су заједно са нама писали овај пројекат. Предсједник Скупштине Иван Отовић лично нам је помогао да направимо буџет и ставке и кренула је реализација, подсјетила је Косић.

У оквиру пројекта обезбиједили су минибус са 17 сједишта за превоз корисника, организовали обуке и услугу савјетовања:



-Тренутно у Дневном центру имамо популацију до 26 година. Један број корисника иде у школу у Зеленици, а други је на цјелодневном боравку, тако да нам минибус много значи. Сви запослени одрадили су и двије обуке на Жабљаку. Једна се односила на рад са породицама, а друга за рад са особама са аутизмом и комбинованим сметњама. Омогућили смо и колегама из Црне Горе да бесплатно кроз овај пројекат пошаљу своје запослене и са нама су биле колеге из Никшића, Подгорице, Даниловграда и Пљеваља. Дневни центар има двије лиценце једна је дневног боравка, а друга услуге савјетовања која подразумијева тим спољњих стручњака ( психијатар, дефектолог, психолог) , казала је Косић.

Током ове године Дневни центар је уселио у нови објекат и добио своје просторије. Тај корак био је кључан за значајно и трајно побољшање квалитета боравка корисника као и услова за рад запослених, казао је предсједник Општине Стеван Катић.



-Задовољство нам је што смо као локална управа успјешно водили и заокружили посао изградње Дневног центра. Захваљујем се управи, запосленима и корисницима и њиховим породицама на сарадњи, подршци и разумијевању током реализације овог пројекта. Сјајну допуну да побољшамо квалитет услуга корисника представља овај пројекат. Набавка возила, едукација запослених и савјетовање корисника и родитеља оснажени су капацитети установе и олакшано свакодневно функционисање, казао је Катић.

У 2022. години, како је истакао Катић, улазе одлучни да наставе да унапријеђују услове рада ове установе.
Наша намјера и план је да будући велики корак буде обезбијеђивање услуга за кориснике старије од 26 година, односно сервис 27 плус. Започели смо рад на остваривању предуслова за трансформацију установе и њену доградњу и надам се да ћемо имати подршку државе јер је овај сервис Херцег Новом неопходан. И у даљем раду имаће подршку ОХН, истакао је Катић.
Од средстава из пројекта, Дневни центар је успио да организује и камп за родитеље и дјецу на Ивановим Коритима, али и обезбиједи опрему за рад.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here