ПОТПИСАН УГОВОР О ИЗГРАДЊИ ЖИЧАРЕ КОТОР – ЛОВЋЕН

Представници Владе Црне Горе и конзорцијума  „Лaитнер  – жичара Kотор 1350″  , који чине компаније „ Leitner“  Италијa и „Нови Волвокс“ (Novi Volvox) Подгорица потписали су Уговор о изградњи жичаре Kотор – Ловћен.  

На конференције за новинаре  у прес центру Владе Црне Горе министар економског развоја Јаков Милатовић,  је казао да након  неколико мјесеци преговора, потписују  уговор који је значајан за цијелу Црну Гору и да ће имати директан утицај на пословни амбијент цијелог подручаја, Бококоториског залива, Ловћена и Пријестонице Цетиње:

– Размјере овог пројекта су веће него што можемо и замислити, најљепша структура од свих жичара у Европи. Жичара је између Kотора, који је под зашатитом  УНЕСКО и Националног парка Ловћен и у срцу Његошев маузолеј. Са посебним сензибилитетом пратимо развој и унапријеђење околног подручја. Туристима ће бити омогућено да упознају Ловћен и Пријестоницу, која је и културни центар. Годинама смо били ускраћени за овај пројекат, који ће пуно значити и за локално становништво. Укупна инвестија износи око 20 милона еура и очекујемо да ћемо након 12 мјесеци добити жичару. Финансијска понуда будућег концесионара подразумијева накнаду од 15% од нето вриједности профита оствареног управљањем жичаром и пратећим садржајима, који обухватају ресторан, паркинг и сувенирницу на период од 30 година. И након тога ће прећи у државне руке, навео је Милативић, који сматра да је ово историјски моменат, којем ће вријеме дати посебну вриједност.   

Представник Kонзорцијума Мартин Лајтнер је казао да је компанија коју представља, основана прије  више од 130 год и имају искуство са израдом жичара широм свијета. Каже да ће овог бити њихов најбољи пројекат:

– Сигуран сам да ће бити једна успјешна прича за Црну Гору и додатна туристичка атракција. Са еколошке тачке ријеч је о веома прихватљивом пројекту и о транспорту са једним електричним мотором 40 кабина, којом би за 12 минута дошли до врха са фантастичним погледом. Очекујем да ћемо подијелити задовољство и у прољеће 2023.године имати церемонију отварања овог величанственог пројекта, казао је Лајтнер.

Пресједник општине Котор Владимир Јокић, оцијењује да потпис значи као порука за будућност града Kотора.

– Откад памтим за себе говори се о пројектима заобилазнице и жичаре. У протеклих 20 година барем четири пута је покретана процедура међународног тендера, а данас имамо ситуацију да се потписује уговор у којој имамо рокове у којима ће овај пројекат бити завршен и добру поруку да све што је било неизвјесно  у 30-так година, да се може формално реализовати на терену за годину, годину и по. Захваљујем се свима који учествовују у пројекту  и Влади, на труду и изванредном напору, да брзо реагују на пројекат. Желимо добродошлицу конзорцијуму у наш  град и надамо се да ће то бити један од најпрепознатљивијих пројеката у њиховом портфолију и да ће се знати на прави начин односити на окружење, казао је Јокић.    

 Потом се приступило церемонији. Уговор су у присуству новинара,  потписали министар Милатовић и представник Конзорцијума Лајтнер.

Јокић се осврнуо и на чињеницу да  је посјета бедемима Котора зарада порасла на износ од милион и 400.000 еура. Жичара ће значити и растерећење чепа у Котору, с обзиром  на излетнике и путнике са крузера, који посјећују Ловћен.

До Ловћена ће се жичаром стизати за 12 минута и то ће бити велика атракција.

Сматра да ће то бити додатни приходи  у каси локалне самоуправе, поред посјете бедемима  и другим културно историјским споменицима. Гости ће се значајно дуже задржавати у граду и привући ће већи број туриста. Пројекат ће бити реализован уз поштовање УНЕСKО препорука и струке и уједно допринијети туристичком развоју  Цетиња.   

Церемонији потписивања уговора је присуствовала главна градска архитектица Пријестонице Цетиње, Марија Мрваљевић.

То је и прилика за нове инвестиције и додатни развој цјелокупне привреде овог дијела Црне Горе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here