ПОРУКА СА ПРОТЕСТА – ПОСЛАНИЦИ, ИСТРАЖИТЕ СЛУЧАЈ ПРЕДУЗЕЋА БОКА

Са данашњег протеста, бивши радници Вектра Боке упутили су позив посланицима у Скупштини Црне Горе да им помогну у рјешавању проблема, заштите преосталу имовину предузећа и истраже због чега се одуговлачи са увођењем стечаја. Подршку радницима пружили су представници Општине Херцег Нови.

Због обећања да ће им сва потраживања бити исплаћена, радници су на мјесец и по обуставили протест, али како ништа није испуњено и не постоји било какав напредак у правном процесу, били су принуђени да опет изађу на улицу, казао је Ђорђе Рајак, предсједник НВО Бивши радници Векта Боке.

-Сумњамо да се увођење стечаја намјерно одуговлачи. Молимо Скупштину Црне Горе и предсједника Скупштине, све посланике као представнике грађана, да бар једном испитају пљачку Боке и зашто се од априла не уводи стечај. Наводно не могу да прикупе документацију, а већ је једном био уведен стечај. За период до прије три године је све ријешено, проблем су последње три, четири године, али они се правдају или на папирологију или на болест некога. Потребно је да се уведе стечај, да се на скупштини донесе акт којим ће се заштитити имовина да би бар нешто остало да се наплате радници али и да остане нешто овом граду, а не само руине које су неупотребљиве, казао је Рајак.

По његовим ријечима,  менаџмент је испословао да  на наплату дође  17 њихових личних доходака за које је потребно 360 000 еура.

-И то су ставили прије свих осталих плаћања, потраживања радника, плаћања пореза и доприноса и осталих повјерилаца према плану реорганизације. Клели су се у њега да га поштују и да је у складу са Законом, а ми им кажемо да није. Како могу њихова потраживања да буду преча од потраживања 240 радника чије су породице на ивици биједе? И нека објасне колики су им доходци када су им оволика потраживања, казао је Рајак.

Радници су још једном скренули пажњу Специјалном државном тужилаштву да се све ради ван закона, да се ништа не уплаћује преко рачуна Вектра Боке, те да су, према њиховим сазнањима, податке о хотелу Плажа недавно сакупљали представници ревизорске куће из Београда.

-И након забране Владе и Савјета за приватизацију да се не могу отуђити капитални објекти, они се и даље служе махинацијама да би продали хотел, растурили имовину и тек онда увели стечај који одлажу. Сумњамо да га одлажу управо због личног профита а не због бриге о граду, држави и радницима, поручио је Рајак.

Радници подсјећају да им је менмаџмент Вектра Боке дужан више стотина година радног стажа, те да они који стекну право на пензију имају само 130 еура, што је недостојно човјека.

Најавили су да ће сачекати пар дана мишљење или одлуку Скупштине Црне Горе, а потом преузети конкретније кораке за остварење својих права.

За сутра је у Привредном суду заказано рочиште за увођење стечаја у Вектра Боку  по захтјеву Управе прихода и царина због дуга од преко милион еура.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here