КИНЕСКИ НАЦИОНАЛНИ ЈЕЗИЧКИ ЦЕНТАР ОБЈАВИО 10 НАЈПОПУЛАРНИЈИХ РИЈЕЧИ У МЕДИЈИМА

РТХН у сарадњи са глобалном кинеском медијском кућом CCTV News Content Co. Ltd реализује серијал видео записа и прича из НР Kине.

У понедељак је објављено 10 најпопуларнијих кинеских медијских ријечи у овој години, а на врху листе је „јиан данг баиниан“, што значи 100. годишњица од оснивања Комунистичке партије Кине. Друге ријечи и фразе које су се нашле на листи односе се на ковид-19 и заштиту животне средине.

Десетине истраживача из Националног језичког центра за праћење и истраживање језика у штампаним медијима при Пекиншком универзитету за језик и културу, анализирало је више од милијарду знакова из публикација, транскрипата и текстова из 15 новина, 12 телевизијских станица, седам радио станица и два портала.

Истраживачи су користили компјутере за обраду информација, а затим са ставили листу најпопуларнијих ријечи и фраза.

Директор центра Јанг Ерхонг, који предводи овај пројекат још од његовог почетка 2003. Године је рекао да 10 фраза указује на фокус мејнстрим медија ове године.

Остале популарне ријечи се односе на кинеске ваздухопловне каријере, Олимпијске игре у Токију 2020. године, циљеве везане за емисију угљеника, Пекиншку берзу, кинеске донације вакцина земљама у развоју, вакцинацију у Кини, Конвенцију о биолошкој разноликости, сузбијање лошег понашања на интернету и политику за ублажавање терета преобимних домаћих задатака и подучавања студената ван кампуса.

Резултати нису били засновани само на броју појављивања популарних ријечи, већ и на учесталости њиховог појављивања у кратком временском периоду.

Јанг је рекао да, иако не постоји метод за прецизно рангирање популарних ријечи од 1 до 10, „стогодишњица од оснивања Комунистичке партије Кине“ је несумњиво на врху листе у свим аспектима.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here