CENTRALNI REGISTAR I MOBILNA APLIKACIJA ZA PRAĆENJE TURISTIČKOG PROMETA

Фото: архива РТХН

Praćenje turističkog prometa i kvantifikacija rezultata u bitnom dijelu uslovljavaju strateško planiranje u turizmu. Sveobuhvatnost obračunavanja turističkog prometa posebno zavisi od stepena uključenosti pružaoca usluga u baze podataka nadležnih institucija.

Kako bi bila poboljšana evidencija o ostvarenom bilansu, Vlada Crne Gore pristupiće izradi Centralnog turističkog registra, koji bi trebalo da na ažuran i sveobuhvatan način sadrži podatke o svim subjektima koji se bave turističkom i ugostiteljskom djelatnošću, što doprinosi i efikasnijem i efektivnijem radu nadležnih inspekcijskih službi, saopšteno je iz Vlade.

Pored Centralnog turističkog registra, u pravcu kvalitetnog praćenja turističkog prometa neophodno je unaprijediti i bazu podataka koja se odnosi na evidenciju stranaca koji ulaze u Crnu Goru.

U cilju prevazilaženja nedostataka koji se odnose na obuhvat turističkog prometa i njegovo praćenje u svakom trenutku kao i objedinjavanja i brže dostupnosti podataka, Ministarstvo ekonomskog razvoja odlučilo je da kroz javnu nabavku dizajnira informacioni sistem uz prateću mobilnu aplikaciju, koji će objediniti turističke parametre, kroz reformu svake institucije i organizacije koje učestvuju u njihovom kreiranju. Procesni sistem kroz aplikaciju će prikazati različite vrste izvještaja i automatski će objedinjavati informacije u realnom vremenu.

Aplikacija će predstavljati integrisani informacioni sistem koji će povezivati sve neophodne institucije i organizacije čiji podaci će doprinijeti kvalitetnom i tačnom obračunu turističkog prometa, omogućavati dnevni uvid u stanje i predstavljati jedinstvenu bazu sa podacima o smještajnim objektima i pružaocima usluga smještaja, broju i strukturi gostiju, destinacijama iz kojih dolaze turisti, prijavi i odjavi turista u svrhu bolje naplate boravišne takse itd. a generisaće razne vrste izvještaja, sve sa ciljem ostvarivanja većih prihoda u sektoru turizma, zahvaljujući boljem strateškom planiranju.

Aplikacija će omogućiti svim zainteresovanim državnim organima: Ministarstvu ekonomskog razvoja, Nacionalnoj turističkoj organizaciji, Upravi za statistiku – MONSTAT, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Upravi za inspekcijske poslove, Poreskoj upravi, Upravi carina, Centralnoj banci i drugima, da podatke iz Sistema koriste za ostvarivanje svojih Zakonom propisanih nadležnosti, bez dodatnih administrativnih zahtjeva ili barijera, na veoma jednostavan način, što će imati brojne administrativne i finansijske benefite i za ove državne institucije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here