ДР ГОРАН КОМАР: ДЕФИНИСАТИ КАДРОВЕ ЗА АНГАЖМАН ТОКОМ КОРОНА КРИЗЕ

Епидемиолошка ситуација у Херцег Новом је озбиљна, јер ковид амбуланте трпе повећани притисак пацијената чији број не јењава. Забрињавајуће је да је у порасту број ковид пацијената са дијагнозама упале плућа који се лијече у кућним условима, али антибиотицима који су предвиђени за болничко лијечење. Амбуланта у Бијелој редовно ради а у Игалу биће отворена у понедељак, казао је у интервју за РТХН вршилац дужности директора Дома здравља др Горан Комар.

Како је казао, посебно забрињава што се ковид пацијенти не придржавају правила приликом доласка на преглед.     

– Уочавамо да из дана у дан чак ковид позитивни пацијенти, наши суграђани у периоду самоизолације 14 – то дневне и њихови укућани улазе у зграду Дома здравља, па вјероватно тако и у све друге установе, које посјећују у граду.  То је јако велики проблем и то представља кривично дјело, угрожавање здравља становништва, овдје конкретно, здравствених радника. Ми већ имамо велики проблем са обољелим здравственим радницима, дакле, смањујемо број оних који су оперативни, а то читавој заједници може донијети јако велике проблеме – истиче др Комар.

У том смислу су покушали сондирати стање и видјети гдје су проблеми. Информисали су се код начелника Центра Безбједности Горана Банићевића, о томе да ли се редовно позивају и обилазе они који леже и проводе ту обавезну самоизолацију.

– Добили смо информацију да је и ЦБ па и сви други, ускраћен за рад бројних радника који су обољели, а успјели смо добити обећање да ће врло брзо бити потакнут и појачан надзор. Кренули смо са претпоставком да је полицијски наздор попустио над онима који леже и  њиховим контактима. То позивање се  дефинитивно може радити и у мањку кадра. То нам је изузетно важно и вјерујем да ће дати резултат. Многи се грађани не сналазе у таквим сутуацијама, негдје дјелује и страх па човјека покрене на несмотрени излазак и долазе чак и у здравствене установе. То је уочено и надамо се да ће се брзо поправити – казао је др Комар.

Од понедељка поново ради амбуланта у Игалу

Амбуланта у Игалу је нужно затворена из оправданог боловања докторке која ради у Игалу.  Докторка Ана Поповић почеће да ординира од понедељка. Распоред рада љекара ажуриран је сваког петка за сљедећу седмциу. Амбуланта у Бијелој није ни једног часа била затварана.

– Тренутно ради десетак изабрнаих доктора. Расписали смо оглас, али на Бироу рада годинама нема љекара опште медицине. Лако смо кадровски покрили све друге службе разних специјалиста, почев од дјечијег диспанзера, али је љекара опште медицине јако је тешко наћи. Чинимо напоре да добијемо једног и надам се да је сада у Подгорици, процедура за њих олакшана. На путу смо да попунимо кадровски  и Службу опште медицине, која је најекспониранија и најугроженија – казао је др Комар.

Др Горан Комар је казао да ће заједница здравствених радника у  Херцег Новом, уочи посјете министарске здравља Боровинић Бојовић, одржати састанак и размотрити све кадровске потенцијале, како би они били мапирани, те како би се ријешила тренутна кризна ситуација кроз коју пролази Болница Мељине.

– Ми смо и ових дана били у договору, најприје са докторком Делић, али и са докторком Елез, која се и сама налази међу ковид обољелима и код куће је у самоизлолацији, а овдје на нивоу установе, замолили смо интернисту др Слободана Гузину, који се одмах ставио на располагање и укључио у дежурства у болници Мељине и то тако да не прекида свој редовни рад и не ускрати своје заказане пацијенте – објашњава Комар.

У сарадњи са др Делић, директорицом Института, како истиче Комар, покушали су да обезбиједе интернисте за дежурства на интерном одјељењу из круга оних који су ангажовани у приватиним амбулантама. Др Зорана Ћирић, која ради у приватној амбуланти, потврдила је да ће учествовати у дежурствима у Болници Мељине.

Комар је похвалио пожртвованост и залагање свих медицинских радника у Болници Мељине, који су, иако ускраћени за дио кадра, обавили своја задужења на високо-етички начин.

Епидемиолошка ситуација у Херцег Новом је озбиљна, јер ковид амбуланте трпе повећани притисак пацијената, чији број не јењава. Забрињавајуће је да у порасту број ковид пацијената са дијагнозама упале плућа, а које се лијече у кућним условима, али антибиотицима који су предвиђени за болничко лијечење.

– Као љекар практичар морам изразити бојазан да се може јавити алергијски одговор, који се свакога часа може догодити. Међутим, на то смо приморани, јер је капацитет ковид болница озбиљно ограничен – наводи Комар.

Он очекује подршку министарке Боровинић Бојовић у мобилисању кадра из Херцег Новог, како би био ријешен проблем дефицита медицинских радника.

Када је ријеч о затварању становништва, Комар наводи да су то процјене за епидемиологе, али да то, како је казао, нису мјере које су претерано непријатне у ситуацији глобалне пандемије, као једног екстремног догађаја.

Сматра да су се Новљани превише опустили и нису довољно озбиљно схватили, посебно грађани који долазе у зграду Дома здравља инфицирани короном, што представља кривично дјело. Комар апелује на грађане да поштују мјере, јер се ближи љетња сезона од које Херцег Нови практично и живи, због чега сви треба да допринесу да се што прије изађе из кризе.

Комар је мишљења да вакцина сама од себе неће ријештити проблем, без поштовања свих мјера.

Након јучерашњег састанка у Институту за јавно здравље сви руководиоци здраврствених установа добили су техничка упутства како припремити вакцинацију, која би, како наводи, ускоро требало да почне.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here