НАГРАДЕ 54. САЛОНА ДАВИДУ ДЕЛИБАШИЋУ И ВОЈИСЛАВУ КИЛИБАРДИ

Право излагања у Галерији Јосип Бепо Бенковић, по одлуци жирија 54. Херцегновског зимског салона имаће Давид Делибашић, умјетник из Никшића за дјело „Без назива“ (техника угаљ и оловка на папиру) и Војислав Килибарда, умјетник из Херцег Новог за дјело (У) Круг (У) (комбинована техника). У саставу жирија су чланови Умјетничког савјета галерије Јосип Бепо Бенковић.

Подсјећамо да су по избору  селектора Кристине Радовић, историчарке умјетности из Никшића, радови 23 аутора са простора Црне Горе заступљени на манифестацији чији континуитет премашује пола вијека. Међународни префикс ове године изостаје услијед пандемије корона вируса.
Овогодишњи салон под називом „Дилема“ наводи на промишљање о човјекољубљу, да ли смо спутани новонасталим околностима урадили нешто како бисмо помогли другима.  Одговорe на бројна питања управо добијамо кроз умјетност, па ће тако ову манифестацију означити различитост ликовних израза и техника. Публика ће моћи да види   радове попут уљаних слика на платну, дигиталне штампе, видео инсталација, скулптура.

Селекторка Радовић у пратећем каталогу истиче: „Већина радова су креације које своје упориште налазе у околностима које кореспондирају са новом стварношћу, а сходно и генерацијској заступљености умјетника, и новим медијима. Са новом стварношћу мијења се и тачка опажања, а измјештањем умјетника⁄посматрача из удобности фиксиране тачке опажања, његовим помјерањем, децентрирањем његовог погледа присуствујемо једном историјском помјерању и почињемо да вјерујемо у могућност сасвим другачијег поимања свијета слике и слике свијета.“

Заинтересовани  посјетиоци имаће прилику да погледају поставку салона током фебруара и марта, уз поштовање епидемиолошких мјера. Електронско издање каталога заинтересовани љубитељи умјетности могу пронаћи на порталу www.mighn.me и на друштвеним мрежама ФБ и Инстаграм.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here